Dostupni linkovi

Sedmica otvorenih vrata u Historijskom muzeju BiH


Sedmica otvorenih vrata u Historijskom muzeju BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00
VIDEO: Sedmica otvorenih vrata u Historijskom muzeju BiH, februar 2012.

Zvjezdan Živković

Historijski muzej BiH od 23. do 29. februara organizuje sedmicu otvorenih vrata.

Ukazati na kritično stanje sedam institucija kulture od državnog značaja, apelirati na hitno rješavanje njihovog pravnog status, te približiti bogatstvo i važnost postojanja Historijskog muzeja BiH - namjera je akcije „Solidariši se, ugrijmo Muzej“.

Počevši od četvrtka, pa u narednih šest dana biće otvorena po jedna zbirka, kaže kustosica Elma Hašimbegović.

„Kustosi Hisotrijskog muzeja i ostali uposlenici će biti dostupni svakom od posjetilaca koji u periodu od 10 do 20 sati dođu u Muzej da omogućimo da steknu uvid šta se to nalazi ne samo u ovom izložebnom prostoru, koji je obično dostupan javnosti, nego i depoima Muzeja“, navodi Elma Hašimbegović.

Akciju su podržali i pojedini umjetnici, koji će na sebi svojstven način dati doprinos u sedmici otvorenih vrata „Solidariši se, ugrijmo Muzej“, ističe koordinatorka programa Aida Salketić.

„Umjetnici, pored toga što će se boriti za status institucija i umjetničkih djela koji tu stoje u uvjetima kakvim stoje, boriće se i za sve buduće kolekcije koje će ući u Muzej“, kaže Aida Salketić.

Istovremeno, u saradnji sa Historijskim muzejom, udruženje „Akcija građana“ uputilo je zahtjev na adrese pet nadležnih organa vlasti, pojašnjava koordinatorka udruženja Marija Kolobarić.

„U zahtjevu se traži hitno formiranje komisije za utvrđivanje stanja objekta Historijskog muzeja BiH. Dok čekamo rješavanje kompleksnog problema pravnog statusa i pitanja upravnog odbora institucije, želimo i sami da iniciramo rješavanje problema objekta i spriječimo njegovo potpuno propadanje“, naglašava Marija Kolobarić.
XS
SM
MD
LG