Dostupni linkovi

Sedmica u Crnoj Gori: Krađe, bombe, molotovljevi kokteli


Ilustrativna fotografija

Vijesti o sitnim krađama uglavnom nikada i ne dođu do naslovnica u štampi, osim ako žrtva nije poznata kao što je to slučaj sa ambasadorkom Poljske Gražinom Sikorskom kojoj su lopovi nedavno odnijeli kompjuter i lične stvari.

Naime, za sada nepoznati lopovi su u subotu veče upali u rezidenciju ambasadorke Gražine Sikorske u Donjoj Gorici i odnijeli ambasadorkin lap top i torbu sa novcem i ličnim dokumentima.

No, nije ambasadorka Poljske jedina na spisku predstavnika stranih država koje su opljačkali lopovi.

Tako je krajem septembra prema tvrdnjama policije, Kosovar Imer Kerkezi upao u sobu miločerskog hotela "Maestral" u kojoj je boravila guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Veliki je broj krađa koje se svakodnevno događaju, a čije su žrtve građani.

U policiji smo pokušali da provjerimo koliko su takva krivična djela učestala u posljednjih sedam dana. Nijesmo uspjeli jer u sektoru za odnose sa medijima niko nije odgovarao na naše pozive.

I u vlasti i u opoziciji svjesni su ozbiljnosti problema koji, kako kaže Radivoje Nikčević iz DPS, nije samo problem Crne Gore nego i regiona:

„Krade se od turista, obijaju se stanovi, kradu se vozila, kradu se i državna dobra – šahte, dalekovodni stubovi i tako dalje. No, u posljednje vrijeme je veoma indikativno da već imamo problem da su građani na meti lopova i na ulici, u pošti, u prodavnici. Čini mi se da je to pojava koja treba da zaokupi ukupnu pažnju kako državnih organa tako i svih građana. Čini mi se da treba da imamo više opreza i pažnje da čuvano svoju imovinu i da tim povodom preduzmemo neke mjere kao što su zaključvanje i obezbjeđivanje stanova, auta i tako dalje.“

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kaže da su sitne krađe naročito izražene u glavnom gradu i da su pokazatelj da institucije ne rade dobro svoj posao:

„Na udaru nijesu samo poznatiji nego i manje poznati građani koji svakodnevno trpe te krađe koje su nekada sitne, a nekada i krupne i mislim da sve to pokazuje da institucije sistema ne rade svoj posao i da se tu nešto mora promijeniti, osnažiti kadrovski i tehnički taj podgorički rejon jer su tu problemi najkritičniji i najveći.“

Osim sitnih krađa proteklog vikenda bili smo svjedoci serije incidenata u kojima su između ostalog bačena dva molotovljeva koktela na kuću bivšeg gradonačelnika Budve, eksploziv na prodavnicu u Rožajama, u pucnjavi na Žabljaku i Nikšiću ranjene su dvije osobe, u Podgorici je izboden mladić a Kotorane je uznemirila još jedna dojava o bombi, ovoga puta u diskoteci u tom gradu.

Šta kažu građani – koliko se osjećaju bezbjednim u takvim okolnostima?

Da je krivičnih djela sve više, a da njihovo rješavanje ne ide baš najbolje pokazuje i izvještaj Tužilaštva za prošlu godinu koji ukazuje na poražavajuću činjenicu da je od skoro dvije hiljade počinilaca krivičnih djela otkrivena samo jedna petina što i po ocjeni samog Tužilaštva u značajnoj mjeri dovodi u pitanje sigurnost građana Crne Gore.

U dokumentu piše da je osnovnim i višim tužilaštvima, tokom prošle godine podnijeto 1.860 prijava za krivična djela nepoznatih počinilaca, a da je od tog, ukupnog broja otkriveno samo 340 počinilaca.

  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG