Dostupni linkovi

17 godina bez pravde za zločin u selu Medari


Vesna Teršelič
Vesna Teršelič
Nevladine organizacije za ljudska prava upozorile su da još nema sudskog epiloga za ubojstvo 22 srpska civila od strane pripadnika Hrvatske vojske u selu Medari u akciji „Bljesak“ svibnja 1995. godine. Postupak je još uvijek u statusu predistražnih radnji.

Još uvijek nema ni presude ni optužnice nego tek i dalje traju predistražne radnje za jedan od težih zločina počinjenih sa hrvatske strane tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj – 1. svibnja 1995. godine, na početku akcije „Bljesak“, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medare nedaleko Nove Gradiške, u tadašnjoj UNPA zoni Zapad i ubili dvadeset i dvoje civila srpske nacionalnosti u dobi od 7 do 88 godina. Među njima bilo je troje djece i 11 žena.

„Mi smo čuli da su tamo ubijeni civili. Ekshumacija je obavljena tek 2010. godine. Žalosno je što država nije reagovala na vrijeme, što nije to sve istražila i procesuirala, da se ta krivnja individualizira i da onaj tko je to počinio odgovara. Nego se to stavlja pod tepih, kao da u 'Bljesku' nije bilo žrtava. A bilo ih je itekako, na nekoliko adresa“, kaže za RSE predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, inače Pakračanin, također iz zapadne Slavonije.
Veljko Džakula
Veljko Džakula

Žrtve su ubijane vatrenim i hladnim oružjem, a posljednja identifikacija obavljena je tek prošlog mjeseca. Jedine dvije preživjele iz tog sela – sestre Radmila i Mirjana Vuković, koje je spasio hrvatski vojnik koji ih je poznavao i kojima su tada ubijeni roditelji i mala sestra - podnijele su zahtjev državi za naknadom štete, ali – kako nema presude koja utvrđuje krivicu pripadnika Hrvatske vojske, pa dakle i odgovornost države - njihov zahtjev je prvostupanjski odbijen, a žalba njihovog odvjetnika Branka Šerića još je u razmatranju.

„Zaista nemam objašnjenje zašto to toliko traje i zašto to tek sada izlazi pred oči javnosti, pa tako i pred oči medija. Otkako sam ja unazad 5-6 godina u ovom postupku, ja zaista nisam našao podataka ni tragova da bi netko opstruirao u ovom postupku“, kaže odvjetnik Šerić za RSE.

Teršelič: Riječ je o zakašnjelom postupanju

Na konstataciju da sa druge strane – u ovih 5-6 godina nije naišao ni da bi netko radio svoj posao i izišao s rezultatima, Šerić odgovara:

„Je, i to je istina. Dakle, brzina postupka i brzina utvrđivanja istine i zadovoljenja pravde nije ostvarena. I to je točno.“

Na 17. obljetnicu ovog nekažnjenog zločina posebnim se priopćenjem hrvatskoj javnosti obratio Centar za suočavanje s prošlošću Documenta.

„Riječ je o zakašnjelom postupanju i očitom nedostatku volje za pravovremenim procesuiranjem tako teškog zločina gdje su među žrtvama i djeca. Hrvatska javnost možda nakon ovog našeg priopćenja zna nešto više, pa se nadam da ćemo i u kaznenom postupku vidjeti neku aktivnost“, kazala je za RSE voditeljica Documente Vesna Teršelič.

Srpski demokratski forum je zajedno sa Inicijativom mladih za ljudska prava podnio još jednu kaznenu prijavu vezanu uz „Bljesak“ – za maltretiranje oko 500 muškaraca srpske nacionalnosti koji su nakon završetka akcije u svibnju 1995. godine odvedeni na ispitivanje u varaždinski zatvor.

„Najprije su tuširani hladnom vodom. Kasnije su im dali slanu hranu, a onda – kako su ljudi pili mnogo vode – morali su ići na WC. Tamo su ih dočekivali i premlaćivali, redom. Bilo ih je i sa prelomima, a čuli smo da su neki kasnije, kada su izbjegli u Bosnu, i umrli od tih udaraca. Uglavnom, nigdje nije bilo kao u Varaždinu – sistematsko premlaćivanje sviju koji su tamo došli.“
XS
SM
MD
LG