Dostupni linkovi

Stanković: Sedam predmeta za ratne zločine


Ivica Stanković
Ivica Stanković

U Specijalnom državnom tužilaštvu formirano je sedam predmeta koji se odnose na krivično djelo ratni zločin, kazao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, navodeći da je strategijom koju Državno tužilaštvo primjenjuje od prethodne godine predviđen i pregled starih predmeta.

Stanković je Radiju Slobodna Evropa kazao da se postupak u tim predmetima nalazi u fazi izviđaja i da zbog toga ne može da saopšti konkretnije informacije.

On je podsjetio da Državno tužilaštvo tokom prethodne godine primjenjuje Strategiju za istraživanje ratnih zločina kojom su, kako je naveo, definisana dva cilja.

"Jedan se odnosi na identifikaciju događaja u kojima postoji mogućnost da su kao potencijalno osumnjičeni učestvovali crnogorski državljani. Drugi cilj je identifikacija crnogorskih državljana koji su možda učestvovali u paramilitarnim grupama aktivnim tokom rata“, precizirao je Stanković.

Prema njegovim riječima, primjena tog dokumenta već daje konkretne rezultate.

"Utvrđeno je da se u dva predmeta pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine (BIH) među osumnjičenim nalaze dva crnogorska državljanina. Zbog toga nastojimo da ovi predmeti budu ustupljeni crnogorskom Tužilaštvu“, kazao je Stanković.

Takođe je, kako je naveo, u toku postupanje po zamolnici Tužilaštva BIH kojom se traži prikupljanje podataka u vezi sa istragom koja se protiv jedne osobe vodi zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"Sarađujemo i sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, koje nam je ustupilo krivično gonjenje jednog crnogorskog državljanina, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, rekao je Stanković.

On je dodao da se taj predmet nalazi u fazi analize dostavljenih dokaza i podataka.

"Suzbijanje nekažnjivosti ratnih zločina jedan je od prioriteta Državnog tužilaštva Crne Gore, zbog čega će se intenzivno raditi na predmetima koje sam naveo. Podsjećam da je Strategijom za istraživanje ratnih zločina, osim novih, predviđen i pregled starih predmeta“, kazao je Stanković.

XS
SM
MD
LG