Dostupni linkovi

Srbija povećava isporuke šećera na domaće tržište


Kupci u jednom supermarketu u Beogradu

Na tržište Srbije dnevno će biti isporučivano 400 tona šećera, izjavio je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) 27. maja rekao da je plasman tih količina dogovoren sa proizvođačima i da će se u narednim danima stabilizovati snabdevanje šećerom.

"Dnevno se u normalnim situacijama u Srbiji troši 260 tona šećera. Nadležni su utvrdili da je veštačku nestašicu izazvao jedan špekulant iz Кolubarskog okruga koji ga nije puštao u prodaju iako je na lageru imao uskladištenih 2.000 tona", naveo je Kandić.

On je dodao da je zbog špekulacija u prvih 20 dana maja više od 200 odsto porasla tražnja za šećerom u pakovanju od jednog kilograma i da njegova cena sada ne sme biti viša od 89,99 dinara (0,76 evra).

Prethodnih dana u prodavnicama u pojedinim gradovima Srbije nije bilo šećera, rafovi su bili prazni, dok su kupci koji su mogli da dođu do te namirnice pravili zalihe.

Vlada Srbije uredbom je od 26. maja ograničila cenu šećera na 89,99 dinara i odobren plasman dodatnih 260 tona iz robnih rezervi, navodeći da je prosečna mesečna potrošnja po porodici dva kilograma i da nema razloga za masovnu kupovinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 24. maja da ima dovoljno šećera i hrane, te da ne sme biti problema u snabdevanju.

Ministarstvo trgovine prethodno je saopštilo da su tri najveća trgovinska lanca u Srbiji u prvih 20 dana maja za više od 100 odsto povećala prodaju šećera u odnosu na isti mesec prošle godine.

XS
SM
MD
LG