Dostupni linkovi

Sećanje na žrtve opsade Sarajeva zajednička obaveza društva


"Sarajevska ruža" - jedno od nebrojenih mjesta u Sarajevu na koje je tokom opsade grada pala granata. Foto: Zvjezdan Živković.
"Sarajevska ruža" - jedno od nebrojenih mjesta u Sarajevu na koje je tokom opsade grada pala granata. Foto: Zvjezdan Živković.
U Novom Sadu je obeležena godišnjica početka opsade Sarajeva. Projekcijom filma „Sarajevske ruže“ u produkciji agencije Sense u Omladinskom centru CK13 prisutni su se prisećali skoro četvorogodišnje opsade grada.

Film govori o tome kako su zbivanja tokom 44-oromesečne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine predstavljena i rekonstruisana na suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Pored Sarajlija i Sarajki koji su pred Haškim sudom opisali patnje kroz koje su prošli, prisutni su imali priliku da čuju i kako su ratni izveštači videli i doživeli opsadu.
Potresne slike nastradalih žena i dece izazavale su burne emocije kod publike.

Nakon projekcije filma pitali smo Novosađane, šta misle koliko zapravo građani znaju o ovom zločinu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00
Direktan link

Omladinski centar CK13 obeležavanje stradanja građana Sarajeva organizovao je u saradnji sa Vojvođanskim građanskim centrom. Direktor ove organizacije Željko Stanetić kaže za Radio Slobodna Evropa da je sećanje na žrtve opsade zajednička obaveza društva.

„Bitno je govoriti o tim događajima iz prošlosti ne samo kada tome pogoduje datum, već svakog dana. Upravo zbog toga što, čini mi se, svaka nova generacija mladih koja dolazi zna save manje o tome šta se dešavalo ili mi sve manje priče nudimo što u nekom opštem diskursu, što u sistemu obrazovanja. Mislim da ukoliko ne budemo govorili o tome stvaramo jedan prostor u kom će se eventulano možda neke strašene stvari opet moći dogoditi. Mladi ljudi i stanovništvo može da misli da nema direktnu odgovornost za ono što se desilo ali ja mislim ima veliku odgovornost da formira određeni stav koji bi bio ispravan stav o tim dešavanjima iz prošlosti“, smatra Stanetić.

Organizatori su podsetili prisutne da tokom opsade nije bilo normalnog snabdevanja strujom, vodom i hranom.

Za vreme opsade Sarajeva ubijeno je više od 11.000 osoba, od toga više od 600 dece.
XS
SM
MD
LG