Dostupni linkovi

U Sarajevu održano ročište po tužbi Sebije Izetbegović protiv sarajevskog univerziteta


Sebija Izetbegović sa suprugom Bakirom (predsjednikom Stranke demokratske akcije) tokom obilježavanja godišnjice osnivanja ove stranke, maj 2023.
Sebija Izetbegović sa suprugom Bakirom (predsjednikom Stranke demokratske akcije) tokom obilježavanja godišnjice osnivanja ove stranke, maj 2023.

Na Opštinskom sudu u Sarajevu 28. februara je održano ročište po tužbi koju je protiv Univerziteta u Sarajevu podnijela Sebija Izetbegović, smijenjena direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Univerzitet je 2023. godine poništio magistarsko i doktorsko akademsko zvanje Sebije Izetbegović, nakon čega je ostala i bez profesure na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a nakon toga i bez pozicije generalne direktorice KCUS-a.

Sebija Izetbegović, inače supruga šefa Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, ovom tužbom je tražila od suda da presudom naredi Univerzitetu u Sarajevu da joj vrati oduzetu titulu magistra medicinskih nauka.

Pripremno ročište nije okončano jer su advokati Sebije Izetbegović najavili podnošenje novih dokaza koje su, kako su naveli, zatražili od Univerziteta u Sarajevu i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Zatražili su i razmatranje dokumenata iz krivičnog spisa Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, koje je prošle godine prihvatilo vještačenje indeksa Sebije Izetbegović i zaključilo da je indeks vjerodostojan, te da neće biti krivične istrage protiv nje.

Advokati Univerziteta su odgovorili da indeks nije dokaz o položenim ispitima već samo o statusu studenta. Dodali su da je Univerzitet u Zagrebu dva puta potvrdio da nema dokaza da je Sebija Izetbegović položila postiplomske ispite na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Nastavak pripremnog ročišta je zakazan za 18. april u 9:30. Advokati su nakon ročišta izjavili da ovakvi sporovi traju između tri i šest godina.

Uz ovu, Izetbegović je podnijela još tri tužbe, u kojima je tražila da joj Univerzitet u Sarajevu vrati oduzeti doktorat, akademsko zvanje profesorice, te radno mjesto na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Sve oduke Ulniverziteta u Sarajevu, koje Izetbegović osporava tužbama, postale su pravosnažne i objavljene u Službenom listu.

'Sve uloge prve dame u Bošnjaka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:39:59 0:00

Nakon smjene sa pozicije direktorice, Izetbegović je zadržala radno mjesto ljekara ginekologa na KCUS-u, ali je ubrzo dala otkaz, zbog odlaska u prijevremenu penziju.

Trenutno je Izetbegović ostala na poziciji zastupnice u Skupštinsi Kantona Sarajevo, kao kadar SDA.

Pripremno ročište je prekinuto, jer su i tužiteljica i Univerzitet u Sarajevu predložili dodatne nove dokaze.

XS
SM
MD
LG