Dostupni linkovi

Rektor 'javno manifestira mržnju prema Stranci demokratske akcije i meni', navodi Sebija Izetbegović


Sebija Izetbegović i njen suprug, Bakir, inače predsjednik Stranke demokratske akcije, najveće konzervativne bošnjačke partije u BiH.
Sebija Izetbegović i njen suprug, Bakir, inače predsjednik Stranke demokratske akcije, najveće konzervativne bošnjačke partije u BiH.

Nakon odluke sa sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu u srijedu da se Sebiji Izetbegović oduzme zvanje redovne profesorice na Katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta, oglasila se i sama Izetbegović.

Van snage je stavljena odluka iz 2014. godine kada je Izetbegović izabrana za redovnu profesoricu. Za ovu odluku je glasalo 30 članova Senata.

Izetbegović je ocijenila da je riječ o isključivo politički motiviranom procesu.

"U vezi sa odlukama Senata i rektora Univerziteta u Sarajevu (...) želim istaknuti da se radi isključivo o politički motiviranim postupcima koji se provode u svrhu ostvarenja određenih političkih agendi, kao i u cilju moje lične diskreditacije", kazala je Izetbegović u saopćenju na svom Facebook profilu.

"Način na koji se to radi", poručila je Izetbegović, "ostat će upamćen kao mračni period autokratskog vladanja rektora Škrijelja [Rifat] Univerzitetom u Sarajevu, koji se u svom osvetničkom porivu ne suspreže instrumentalizirati Senat Univerziteta, niti na najgrublji način zloupotrijebiti važeće postupke i procedure".

"Pokazani stepen kršenja Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta u Sarajevu zasigurno nije zabilježen u dosadašnjem radu Univerziteta u Sarajevu. Takvo nešto moguće je isključivo u zaslijepljenosti mržnjom i netrpeljivošću koju rektor Škrijelj javno manifestira, kako prema SDA [Stranka demokratske akcije, tako i u odnosu na moju ličnost", dodala je.

Sebija Izetbegović je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu, poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo i supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije, najveće konzervativne bošnjačke partije u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović nema pravo žalbe na ovu odluku Senata Univerziteta, ali može pred nadležnim sudom pokrenuti upravni postupak.

Senat Univerziteta se nije bavio doktorskom disertacijom, rekao je rektor Škrijelj, obzirom da je on predmet provjere nadležne inspekcije.

Inspekcija treba odgovoriti na pitanje da li je Izetbegović mogla da prijavi doktorsku disertaciju bez magistarskog studija.

Senat je Sebiji Izetbegović 6. marta poništio zvanje magistrice medicinskih nauka, utvrdivši da nije stečeno u skladu sa zakonom.

Naime, univerzitetska komisija nije mogla potvrditi da je Izetbegović zaista položila ispite na postdiplomskom studiju u Zagrebu, koji su joj u Sarajevu priznati za polaganje magistarskog ispita.

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su 24. marta nastavili kontrolu na Univerzitetu u Sarajevu, po prijavi za poništenje i njene doktorske diplome.

Nakon poništenja akademskih zvanja, Izetbegović će moći nastaviti raditi kao liječnica, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu.

XS
SM
MD
LG