Dostupni linkovi

Tužilaštvo Kantona Sarajevo obustavilo istragu o indeksu Sebije Izetbegović


Sebija Izetbegović (u sredini) sa suprugom Bakirom Izetbegovićem (desno), arhivska fotografija
Sebija Izetbegović (u sredini) sa suprugom Bakirom Izetbegovićem (desno), arhivska fotografija

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) donijelo je 18. jula naredbu o neprovođenju istrage o vjerodostojnosti indeksa direktorice Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović.

Sebiji Izetbegović, inače supruzi predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, prvo je izbrisano zvanje magistrice, potom zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, da bi Senat Univerziteta u Sarajevu 13. aprila poništio i njen doktorat.

"Nema elemenata krivičnih djela krivotvorenje isprave, prevare, niti bilo kojeg drugog krivičnog djela. Nakon izvršenog timskog grafološkog vještačenja utvrđeno je da je obrazac indeksa Sebije Izetbegović autentičan i da su svi potpisi u indeksu autentični, odnosno, potpisani od profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu”, navode iz Tužilaštva KS.

Iz Tužilaštva su obrazložili da je predmet formiran na osnovu informacije koju je dostavio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i anonimne prijave, vezanu za vjerodostojnost javnih isprava Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Krivična istraga sarajevskog tužilaštva, o čijoj obustavi su obavijestili 18. jula, otvorena je nakon akademskih sankcija.

Vjerodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović su prvi put javno dovedene u pitanje u maju 2021. godine. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada pokrenulo istragu o njenoj diplomi, te je od hrvatskih vlasti zatražena dokumentacija.

Naime, Medicinski fakultet u Sarajevu je Sebiji Izetbegović priznao postdiplomske ispite, koje je navodno položila u Zagrebu. Međutim, dokazi o tim položenim ispitima nisu nađeni u nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske je saopštilo da Sebija Izetbegović jeste upisala postdiplomski studij u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

XS
SM
MD
LG