Dostupni linkovi

Sebastian Kurz se povlači iz politike


Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz daje izjavu da podnosi ostavku na sve političke dužnosti, u Beču, Austrija, 2. decembra 2021.
Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz daje izjavu da podnosi ostavku na sve političke dužnosti, u Beču, Austrija, 2. decembra 2021.

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz povlači se iz političkog života. U četvrtak 2. decembra Kurz se pojavio pred novinarima i objavio svoje povlačenje s čela stranke.

"Ako se osvrnete na formativno razdoblje u svom životu i, prije svega, osjećate zahvalnost, možete se smatrati velikim sretnikom", rekao je Kurz.

Rekao je da se nada da je odradio svoj dio da se "lijepu Austriju malo pomakne u pravom smjeru".

U svakom slučaju, uvijek je davao sve od sebe, rekao je. Dodao je da ima osjećaj da ga proganjaju, ali da je to uvijek motiviralo njega i njegov tim da budu što bolji.

"Moj tim i ja smo radili gotovo danonoćno posljednjih 10 godina", naglasio je Kurz.

"Vlastitu obitelj sam zanemario", rekao je.

"Kad mi se sin rodio, sve više sam postajao svjestan koliko lijepih i važnih stvari ima izvan politike", rekao je Kurz.

"Politikom morate biti 100 posto oduševljeni, a to sam ja bio zadnjih 10 godina. Posljednjih nekoliko mjeseci, sedmica i dana, međutim, strast za politikom je splasnula i njen se plamen malo smanjio", dodao je.

Na kraju mu se svakodnevni politički život uglavnom svodio na obranu od optužbi, požalio se bivši kancelar. "Nisam ni svetac ni zločinac", rekao je Kurz.

Kurz je podnio ostavku na mjesto kancelara u oktobru, nakon što su ga tužitelji stavili pod istragu zbog korupcije odnosno sumnje da su novcem austrijskih poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o njemu i stranci.

Još uvijek je šef stranke i zastupnik.

Kritičari optužuju Kurza za nadzor sistema koji zaobilazi pravila u pitanjima kao što su financiranje stranaka i imenovanja u državnim firmama.

Protiv Kurza se u odvojenom slučaju vodi istraga zbog krivokletstva, ali on tvrdi da su sve optužbe lažne.

XS
SM
MD
LG