Dostupni linkovi

Sebastian Kurz: Najmlađi ministar diplomatije u EU


Sebastian Kurz
Nova austrijska koaliciona, crno-crvena Vlada u ponedjeljak je položila zakletvu, a kritike se ne smiruju. Ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu. Najviše ljutnje izaziva ukidanje Ministarstva za nauku, zbog čega su na fakultetima austrijskih univerziteta izvješene crne zastave.

I dok se njemačka kancelarka Angela Merkel opredijelila za provjerene (čitaj: starije ili iskusnije kadrove),za šefa Austrijske narodne partije Michaela Spindeleggera (Mihael Špindeleger) se kaže kako svojom kadrovskom politikom preuzima visoki rizik.

Austrijski su konzervativci u novom kabinetu zaigrali na kartu mladih, pa su, medju ostalim, za novog ministra vanjskih poslova imenovali Sebastiana Kurza (Kurc), 27-godišnjeg nesvršenog pravnika.

Kurz je sada najmladji šef diplomatije u istoriji Evrope. Njegovo imenovanje bilo je glavna tema u brojnim bečkim kafeima, a diskusija se kretala izmedju pitanja hoće li Kurz biti od koristi, ili će zemlju izvrgnuti podsmjehu.

Bivši ministar vanjskih, sadašnji šef konzervativne Narodne stranke Austrije, Spindelegger, nije se baš snalazio na diplomatskom terenu, ali nade polaže u svog mladog nasljednika koji bi trebao “udariti temlje novom početku”.

Sebastian Kurz nije nikada završio Pravni fakultet, iako je studirao. Engleski govori solidno, lijepo priča i umije zainteresirati publiku koja ga sluša, jer im se vrlo prijateljski obraća. Građani ga doživljavaju simpatičnim i pristojnim “dečkom” iako im se nimalo ne svidja njegova potpuno zalizana kosa koja pokazuje poprilično velike uši.

Austrija već odavno ne želi da je se na vanjskopolitičkom planu posmatra kao privjesak Njemačke. Mladi Sebastian bi taj image trebao ispolirati, iako nema političkog iskustva.

On je do sada u kabinetu državnog sekretara bio zadužen za pitanja integracija. Široj je javnosti “zapao za oko” zato što nije bježao od provokativnih kampanja, iako je jedna od uzdanica konzervativne partije ÖVP.

Tako je u kampanji za više noćnih linija u gradskom saobraćaju Beča izradio plakat atraktivne djevojke u šorcu i pored nje napisao: “S ovako planiranim noćnim prijevozom, nikada nećemo do nje stići!”

Sebastian Kurz već ove sedmice ima “vatreno krštenje” na diplomatskim parketima Evrope, medju ostalim krajem sedmice i u Beogradu.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG