Dostupni linkovi

Rođendan Radija 27: Šesnaest godina promoviranja slobode


Novinari Radija 27 na obuci u Sarajevu koju je organizovala nevladina organizacija Prag Freedom Forum 6. i 7. juna 2014
Novinari Radija 27 na obuci u Sarajevu koju je organizovala nevladina organizacija Prag Freedom Forum 6. i 7. juna 2014
Radio 27, zajednički program Radija Slobodna Evropa i bosanskohercegovačkih radio stanica, oglasio se 10. juna 1998 godine i u utorak mu je 16-ti rođendan. Dvosatni program iz studija u Pragu, putem svojih FM-predajnika, reemitiralo je 27 bh. radio-stanica, što je brojka na koju se naslonio i sam naziv zajedničkog projekta, odnosno mreže, u kojoj su i danas neke od radio stanica koje su bile i na početku: tuzlanski Radio Slon, Free radio iz Prijedora, Radio Daš iz Bijeljine, Radio Konjic, Omladinski radio x iz Mostara, zvornički Radio Osvit, Radio Olovo...​

Kako na početku, tako i danas, Radio 27 je program koji, ne samo reemitiraju, već i zajednički proizvode Radio Slobodna Evropa i tridesetak bosanskohercegovačkih radio-stanica. U toj proizvodnji, tokom 16 godina, stasavale su i bogatile bosansko-hercegovačku medijsku scenu desetine poslenika radijskog žurnalizma, brojni reporteri koji se i danas javljaju u zajedničkom jutarnjem programu i drugim emisijama Radija Slobodna Evropa, kao i na našoj internet stranici. Mnogi novinari, stasali kao reporteri Radija 27, nastavili su žurnalistički karijeru u brojnim drugim medijima, u državnim institucijama i nevladinim organizacijama.


Ešref Hodžić
Ešref Hodžić
Promovirajući, i rječju i djelom, slobodu i neovisnost žurnalizma, Radio 27 je znatno obagatio bosanskohercegovački medijski prostor, omogućio da lokalne sredine u Bosni i Hercegovine, često zatvorene u svojoj samodovoljnosti, razmijene informacije, da prezentiraju svoj stav i čuju i drugu stranu.

Danas Radio 27 svakodnevno emitira jednosatni jutarnji program, jednu četvorominutnu i dvije dvominutne emisije vijesti, „Info plus“, desetominutni blok u kojem o najaktuelnijim zbivanjima u be.ha. gradovina informaciju više obezbjeđuje pedesetak reportera, i "Behalend - tematski park" u kojem se fokusiraju najvrelije teme bosansko-hercegovačke društvene zbilje.

Kao rijetko koji međunarodni medijski projekat, Radio 27, ne samo da opstoji, već i razvija i sebe i svoje članice - bosanskohercegovačke radio stanice od kojih su mnoge svoje medijsko djelovanje proširile na Internet, kao i u televizijske programe, preuzimajući emisiju Radija Slobodna Evropa TV Liberty.

*Autor je urednik Radija 27.
XS
SM
MD
LG