Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDS, PDP i SRS potpisale koalicioni sporazum


Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Milanko Mihajlica prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma, Foto: Erduan Katana
Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Srpska radikalna stranka potpisale su u Banjaluci sporazum o zajedničkom djelovanju na opštim izborima u oktobru u BiH.

„Zajedno za Srpsku“, kako će se zvati ova koalicija, podržaće zajedničke kandidate za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kandidat za predsjednika RS „Koalicije Zajedno za Srpsku“ već je poznat i to će biti Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke.

Ime kandidata za člana Predsjedništva BiH kojeg daje Partija demokratskog progresa biće poznato sredinom aprila.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić istakao je da se radi o političkom sporazumu koji definiše većinu otvorenih pitanja u BiH kao što su Ustavna pozicija RS i BiH, referendum ili pristupanje NATO u.

U sporazumu stoji da se stranke potpisnice obavezuju da će zajedno štititi ustavnu poziciju RS i Dejtonski mirovni sporazum. Ovo podrazumijeva očuvanje principa dva entiteta i tri naroda, zaustavljenje daljeg prenosa nadležnosti sa RS na BiH, očuvanje entitetskog glasanja, dvodomnost Parlamentarne skupštine BiH i drugih mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog intresa, uključujući i pravo građana RS na izjašnjavanje putem referenduma o ovim i drugim značajnim pitanjima.

Pozvane i druge stranke da se pridruže

Koalicija će zastupati stav da su BiH i RS vojno neutralne i da Bosna i Hercegovina ne može biti član NATO-a ili nekog drugog vojnog saveza dok to ne bude Republika Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma

„Naše ubjeđenje je da će ova koalicija dovesti do promjena u RS“,
kazao je Bosić.

Da članovi ove koalicije vjeruju u pobjedu na oktobarskim opštim izborima potvrđuje i član sporazuma kojim su stranke potpisnice saglasne da poslije izbora zajednički formiraju izvršnu i zakonodavnu vlast na svim nivioma, uz učešće srazmjerno postignutom izbornom rezultatu.

Prema rječima predsjednika Partije demokratskog progresa sporazum daje dosta prostora koaliciji da može funkcionisati.

„Njime se partije potpisnice obavezuju da će zajednički raditi na nekoliko krupnih političkih i ekonomskih pitanja, kao što su reforma zdravstvenog i penzijsko invalidskog osiguranja, zapošljavanje, povećanje investicija, podrška poljoprivredi,"
naglasio je Mladen Ivanić.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Milanko Mihailica ocjenio je da je na temelju usaglašenih političkih i socijalno-ekonomskih ciljeva i programa upućena jasna poruka javnosti da je formirana alternativa aktuelnoj vlasti za koju je rekao da je pokazala svu svoju nesposobnost u posljednje četiri godine.

Pozvane su i druge opozicione stranke da se pridruže ovoj koaliciji.

"Ova koalicija otvorena je i za sve ostale stranke ali ne i za one koje se zalažu za prekompoziciju RS i BiH",
kazao je Bosić.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG