Dostupni linkovi

Predsjedništvo Srpske demokratske stranke podnijelo ostavku zbog izbornih rezultata


Mirko Šarović podnio ostavku na mjesto predsjednika SDS-a, Banjaluka, 2. oktobar 2022.

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), najjače opozicione stranke u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) podnio je ostavku zajedno sa ostalim članovima Predsjedništva SDS-a.

Šarović je to saopštio novinarima nakon sjednice stranačkog vrha u Banjaluci, 3. novembra, a razlog su "loši izborni rezultati."

"Ovo je pravi trenutak da saopštimo neke svoje dalje korake. Stav svih nas ovdje je da su izborni rezultati loši. Da su naša očekivanja bila mnogo veća. Ali ovo je realna procjena i da je na ovaj način saopštavamo. Nismo tražili nikakve alibije za sve nivoe", rekao je Šarović.

Šarović je istakao da kao predsjednik stranke ima najveću odgovornost za ostvarene izborne rezlultate.

"Moja odluka je da se podnosi ostavka, a isti stav imaju i svi članovi predsjedništva. Od danas funkcionišemo u tehničkom mandatu", rekao je Šarović, najavivši brzo raspisivanje unutarstranačkih izbora.

Šarović je, kao kandidat za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na izborima održanim 2. oktobra, osvojio preko 100.000 glasova manje od izabrane Željke Cvijanović, koja je kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine SDS je osvojio oko 115.000 glasova, dok je i tu pobjedu odnio SNSD sa preko 250.000 osvojenih glasova.

Kandidati SDS-a za Narodnu skupštinu RS dobili su oko 95.000 glasova, dok je SNSD i za entitetski parlament osvojio preko 220.000 glasova.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) na sjednici održanoj 2. novembra jednoglasno je potvrdila rezultate opštih izbora, održanih tačno mjesec dana ranije.

Za opoziciju u RS su, od 2. oktobra kada su održani opšti izbori, sporni njihovi rezultati, naročito za predsjednika RS, na kojima je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, pobijedio kandidatkinju opozicije Jelenu Trivić.

Tokom oktobra održali su i dva protestna skupa, kako su tada naveli "zbog izborne krađe", te su tražili ponovno brojanje glasova.

Posljednji protest opozicije održan je 2. novembra ispred Javnog medijskog servisa, Radio televizije RS.

Protest opozicije ispred zgrade RTRS-a u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Zbog istog razloga, podnijeli su krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv više osoba, uključujući Milorada Dodika.

CIK BiH je prethodno, 10. oktobra, naredio ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS, nakon što su im prijavljene brojne nepravilnosti zabilježene tokom izbornog dana.

Na sjednici Komisije, 20. oktobra, članovi CIK-a odbacili su zahtjev opozicionih stranaka iz RS za poništenje izbora za nivo predsjednika tog bh. entiteta.

Na sjednici 27. oktobra, Komisija je utvrdila da je Dodik predsjednik RS, sa oko 27.000 glasova više u odnosu na svoju protivkandidatkinju.

Građani su na oktobarskim opštim izborima birali tri člana državnog Predsjedništva, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te poslanike u Parlamentu Federacije BiH i u deset skupština kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG