Dostupni linkovi

SDP se protivi dekriminalizaciji klevete


Ilustracija
Ilustracija
Priča o brisanju klevete i uvrede iz Krivičnog zakonika Crne Gore gotovo je stigla do samog kraja - usvajanja u parlamentu. No, sudeći po raspoloženju u manjoj članici vladajuće koalicije i pojedinim opozicionim partijama, nijesu svi spremni da podrže potpunu dekriminalizaciju klevete.

Kažu da bi to dovelo do situacije u kojoj bi ko god želi i ima dovoljno novca, vrijeđao i klevetao a da za to samo novčano odgovara.

Da li zbog entuzijazma i iskrene želje Vlade da unaprijedi slobodu izražavanja u Crnoj Gori ili, kako mnogi smatraju pritiska iz Brisela da Podgorica što prije i što efikasnije ispuni uslove koje joj je ispostavila Evropska komsija, do skoro je bilo gotovo izvjesno da u Crnoj Gori po pitanju potpune dekriminalizacije klevete i uvrede nema pretjeranog nesaglasja ni u samoj vlasti ni u opoziciji.

No, da nije sve harmonično potvrdili su iz manje članice vladajuće kolaicije, SDP u kojoj smatraju da bi potpuno brisanje djela klevete i uvrede iz Krivičnog zakonika dovelo do toga da ko ima novca kleveće i vrijeđa i da za to samo plaća novčanu kaznu.

"Možemo da dođemo u situaciju da se poveća broj djela klevete, uvrede i omalovažavanja koji u Crnoj Gori tradicionalno imaju, čini mi se veću težinu nego u nekim drugim zemljama. Tako da bi, moguće došli u situaciju da se zbog ovih krivičnih djela stvaraju neka nova krivična djela. Zalažemo se za to da razmotrimo sve aspekte intencije da se iz Krivičnog zakonima brišu članovi 195 i 196",
kaže šef medijskog pula SDP Mirko Stanić.

Sličan stav dijele i u Novoj srpskoj demokratiji.

"Ako sve to sada svedemo na apsolutnu slobodu koja se može platiti parama ja, na primjer mogu da vama kažem sve šta hoću, svjestan da mi niko ništa ne može i da ćete me sjutra u građanskoj parnici koja će trajati 10 godina pobijediti ja ću onda dati neke pare, to niko od medija neće ili hoće da prenese a vi ćete za to vrijeme nositi mrlju na svom obrazu, svoje porodice, djece i roditelja", ukazuje poslanik NOVE Emilo Labudović.

Gorjanc Prelević: SDP netačno informiše javnost


Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava kaže da je BiH najbolji primjer kako brisanje klevete i uvrede iz Krivičnog zakonika zapravo smanjuje broj slučajeva po tom osnovu.

Za Gorjanc Prelević je nelogičan argument SDP i dijela opozicije da će ukoliko budu brisane kleveta i uvreda u Crnoj Gori svako ko ima novca vrijeđati i klevetati i pritom plaćati samo novčanu kaznu.
Vanja Ćalović

"SDP netačno informiše javnost... Pa, sada je upravo takva situacija da možete da platite. Dakle, vi možete da platite kaznu u krivičnom postupku i možete da platite kaznu u parničnom postupku. Ako nemate novca da platite onda idete u zatvor po sadašnjem rješenju. Tako da ta priča i taj argument apsolutno ne stoji", kazala je ona.

Za Vanju Ćalović iz MANSa neprihvatljiva je bilo kakva kalkulacija sa potpunim otvaranjem javnog prostora za slobodu govora. To je i saopštila članovima ustavnog odbora koji su ocjenjivali ustavnost izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u dijelu koji se odnosi na brisanje klevete i uvrede.

"Jer mi se čini da je mnogo važnije omogućiti, kao što je vama poslanicima omogućeno da radite svoj posao bez straha da ćete biti krivično gonjeni, da isto tako nešto bude omogućeno i medijima i ljudima u civilnom sektoru i uopšte građanima koji žele da ukažu na određene nepravilnosti a ne da fokus stavimo na zaštitu ugleda jer se najčešće dešava da zaštitu tog ugleda u sudskim postupcima traže upravo kriminalci,", rekla je Ćalovićeva.

U SDP tvrde da su kleveta i uvreda u potpunosti brisane iz Krivičnog zakonodavstva samo u Jermeniji, Bosni i Hercegovini i Gruziji kao i da dekriminalizaciju klevete u predloženom obliku u Crnoj Gori ne poznaju zapadne demokratske zemlje.

No, u Akciji za ljudska prava imaju podatke koji pokazuju suprotno.

"To prosto nije tačno jer su kleveta i uvreda dekriminalizovane u Irskoj i Velikoj Britaniji a mislim da su one upravo primjer zapadno evropskih itekako demokratskih evropskih zemalja. Informacije koje sam saopštila potiču sa sajta OEBS, njihovog specijalnog predstavnika za slobodu medija i to svako može da provjeri", ističe Tea Gorjanc Prelević.

Amandmanima Ministarstva pravde na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika kojima se u potpunosti dekriminalizuje kleveta, iz tog pravnog akta izbrisani su članovi 195 i 196, čime uvreda i kleveta prestaju da budu krivično djelo.
XS
SM
MD
LG