Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SDP ne žuri u koaliciju sa Pokretom za promjene


Predizborni plakati Socijaldemokratske partije u Podgorici. Foto: Savo Prelević

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević izjavio je kako je opozicija otvorena da nakon izbora u Podgorici razgovara sa manjom članicom vladajuće kaolicije, Socijaldemokratskom partijom, o formiranju nove vlasti u glavnom gradu. Uslov je da to bude uvertira za promjene na državnom nivou pošto je, prema riječima Medojevića, SDP najodgovornija za stanje u državi.

Kakav je odgovor socijaldemokrata na to, ali i na neka druga pitanja saznali smo od visokog funkcionera te partije Raška Konjevića.

Konjević: Cijenimo stavove naših političkih konkurenata na ovim izborima, ali mi više od toga želimo da čujemo sugestije, kritike i probleme koje građani imaju u Podgorici. Čini mi se da malo gospodin Medojević trči pred rudu, jer će sve političke partije, a svakako i Socijaldemokratska partija će to učinjeti, jeste da poštuje volju građana i čekaćemo njihovo mišljenje koje ćemo dobiti 23. maja. SDP je jedina partija koja samostalno nastupa na izborima u Podgorici i ne krije se od bilo kakvih koalicija i zato smo čist izbor koji će nakon 23. maja ostati ključni element u vođenju grada. Opozicioni blok je programski raznolik. Teško, moram priznati, mogu da zamislim saradnju Socijaldemokratske partije sa Srpskom otadžbinskom partijom koja je dio tog ujedinjenog bloka".

Plakati SDP-a u Podgorici, Foto: Savo Prelević

RSE: Potencirate da ste čist izbor. Sa druge strane, SDP se nije izričito odredila da li će eventualni uslov za ponovni savez sa DPS-om u glavnom gradu biti odlazak gradonačelnika Mugoše. Može li toliko nejasnoća zbunjivati vaše potencijalno biračko tijelo?

Konjević: Nema nikakvih nejasnoća, stvar je vrlo čista. Ovo nijesu izbori za gradonačelnika Podgorice, ovo su izbori za skupštinu opštine. Gospodin Mugoša je dobio mandat od građana i po zakonu njegov mandat traje još godinu i po dana nakon konstituisanja skupštine opštine. Na inicijativu Socijaldemokratske partije izmijenjen je Zakon o lokalnoj samoupravi i uloga Parlamenta u opštinama u kojima se održavaju izbori nakon ovih izbora će biti veća. Ja bih rekao da sve zavisi od građana Podgorice i njihove slobodno iskazane volje 23. maja. SDP želi građanima da ponudi timski rad, a u timskom radu uloga svakog pojedinca je svakako važna, ali ne i odlučujuća.

RSE: Ono što je sigurno jeste da je SDP naručilac predizbornih plakata sa rukom, odnosno šakom na crvenoj podlozi kojima je ovih dana oblijepljena Podgorica. Vaši mladi aktivisti su se juče javno pojavili na ulicama sa tim logom. Možemo li iz prve ruke da čujemo kakvu poruku time šaljete, odnosno kome je namijenjena?

Konjević: Nama je drago što su građani Podgorice dobro prihvatili našu neverbalnu komunikaciju koja je obilježila početak naše kampanje. Ljudima se plakat dopao. Čujem dosta pozitivnih komentara. U komunikološkom smislu otvorena ruka je prije svega simbol saradnje. Crvena boja koja je na podlozi plakata je simbol snage i energije, simbol mladosti. Upravo to i jeste naša poruka. Otvorenost, saradnja, mladost i energija. Spremnost na saradnju sa građanima i podrška i šansa mladim ljudima. Mislimo da Podgorici treba nova kadrovska energija koja je prevashodno sadržana u mladim ljudima jer mislimo da mladi ljudi mogu da započnu novu razvojnu fazu u gradu. S druge strane, ruka je simbol čistote, a naš sloga upravo jeste "Čisti izbori".

Pročitajte i ovo

Podgorica oblijepljena plakatima sa skrivenom porukom

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG