Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stotinu godina socijaldemokratije


U Sarajevu je danas održana tribina "100 godina socijaldemokratije i perspektive ljevice u BiH", a istom prilikom je promovisana i publikacija Nevena Anđelića "SDP-ovih prvih 100 godina".

Iako je lijevi pokret trenutno trend u Europi, u Bosni i Hercegovini ljevica nije bila nikad u nepovoljnijem ambijentu, smatra profesor Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić. Kukić dodaje kako se nada da će se ovaj negativan ambijent promijeniti do idućih parlamentarnih izbora:


„Ja se nadam da bh. građani po sebi nisu antievropljani i da će relativno brzo odgovoriti na tu neku vrstu silovanja u kojem se sada nalaze i sukladno tome nadam se da će se ta promjena i taj odgovor bh. građana, evropski odgovor, osjetiti već na sljedećim izborima.“

Autor knjige Neven Anđelić, Foto: Mido Poturović

Većina dužnosnika Socijaldemokratske partije BiH vjeruju da ljevica u BiH ima prespektivu. Aktualni gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen optimista je da će se popularnost ljevice iz Europe prenijeti i u BiH:


„Perspektive su onakve kakva je perspektiva ljevice u Evropi, a znamo da je ona na izvrsnom prvom ili drugom mjestu, zavisno od izbora. Socijaldemokratija će vladati Evropom, ne samo Evropom - nego i Demokratska stranka će vladati Sjedinjenim Američkim Državama.“


Ante Dmazet, Foto: Mido Poturović
Socijaldemokratska partija BiH gaji autentične vrijednosti socijaldemokratije i na taj način ima velike odgovornosti u društvu u kojem će građani i ljudske slobode doći do izražaja, ističe Ante Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu:


„Socijaldemokracija podrazumijeva socijalnu državu, podrazumijeva uticaj građana paralmentarne demokracije u kreiranje uvjeta razvoja i samih strategija razvoja. Dakle, svakako tržište, ali tržište regulirano, podržano državnim institucijama, tržište koje odražava efikasnost, odnosno načine efikasnog realiziranja postavljenih društvenih ciljeva.“

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija naglašava kako nije potrebno puno analizirati protekli period, nego da je došlo vrijeme da SDP BiH pronađe odgovor kako državu BiH promijeniti u idućih 10 godina:

Zlatko Lagumdžija, Foto: Mido Poturović
„Ja pozivam zaista ne samo nas ovdje koji smo prisutni i ne samo tri tačke danas nego tri tačke uvijek, tri tačke koje su danas pune u ovoj zemlji onih koji dijele uvjerenja s nama, ustvari da probamo ne da ovo iskoristimo kao priču o prethodnih 100 godina, ne da projektujemo narednih 100 godina nego za početak da projektujemo narednih 10 godina i da probamo u ovom vremenu koje je ostalo, da li je to 16 sedmica ili 12 ili 18 mjeseci, nevažno, do neke sljedeće ne revolucije, da ne bi bilo revolucije, do neke normalne demokratske promjene napravimo nešto što bi se zvalo naš odgovor, lijevi odgovor na ono što treba da promijeni ovu zemlju.“

Jubilej od 100 godina postojanja socijaldemokratije bio je i prigoda da se promovira publikacija pod nazivom „SDP-ovih prvih 100 godina“ autora Nevena Anđelića. Jedan od urednika bio je književnik Emir Suljagić:

Emir Suljagić, Foto: Mido Poturović
„Bilo me istinski strah od toga što smo počeli da radimo. Bilo me istinski strah od odgovornosti koju smo preuzeli da se bavimo jednom ovako ozbiljnom temom. Međutim, na kraju sam pristao iz jednog prostog razloga, a to je to je što sam htio da na taj način pomognem Nevenu i da pomognem svima nama da se jednom ozbiljno počnemo baviti time što je ljevica, i ono što se kolokvijalno ovde danas zove komunizam, ostavio u BiH - šta je to ono što se u teoriji zvalo socijalističko samoupravljanje zapravo donijelo Bosni i Hercegovini.“

Jedna od najvažnijih karakterisitika ljevice u BiH je to da se nikada neće podržati podjela Bosne i Hercegovine, zaključuju u SDP BiH.

  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG