Dostupni linkovi

SDP i SNSD dogovorili ekonomske poteze na nivou BiH


Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
Sastanak delegacija SDP-a BiH i SNSD-a u srijedu trajao je preko šest sati i, kako su istakli lideri stranaka Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik, bio je većim dijelom posvećen pitanjima ekonomske prirode.

Kako bi ekonomska budućnost BiH bila drugačija, jedna od mjera koje su definisale ove dvije stranke je zaštita domaćih proizvođača i građana, kazao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija:

„Prije svega, kroz uvođenje reciprociteta za naše firme, kroz poboljšanje carinskih procedura, kroz ukidanje valutne klauzule, zatim o uvođenju zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda u vrijeme prispijevanja istih u BiH.“

Razgovarano je takođe i o rješenjima problema na Koridoru 5C, na uređenju graničnih prelaza, o aktiviranju sredstava Elektroprenosa, o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, uvođenju diferencirane stope PDV-a i plavog dizela.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je izdvojio posebno mjere za stvaranje jakog poslovnog ambijenta u BiH:

„Tako da onaj ko želi da se registruje ne mora da troši vrijeme, čime bismo smanjili pritisak na administraciju i moguću korupciju. Rekli smo da se to mora obaviti u roku od tri dana, a što je najvažnije – da cijena koštanja registracije, koja sada iznosi preko 1.200 maraka, bila bi svedena na 150 maraka.“

Lideri SDP-a i SNSD-a dodaju da će kroz partnerstvo sa ostalim članovima šestorke - SDS-om, dva HDZ-a i Savezom za bolje budućnost, učiniti sve kako bi na već idućem zasjedanju Predstavničkog doma bh. Parlamenta krenuli u realizaciju predloženih mjera.
XS
SM
MD
LG