Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tihić ostaje na čelu SDA


Sulejman Tihić, Foto: Midhat Poturović

Na Petom kongresu Stranke demokratske akcije BiH u Sarajevu u utorak uveče Sulejman Tihić ponovo je izabran za predsjednika ove stranke, što mu je treći mandat. Tihić je na čelu SDA od smrti osnivača i prvog predsjednika ove stranke Alije Izetbegovića.

Sulejman Tihić ostaje na mjestu predsjednika, Stanke Demokratske Akcije. To su u utorak uveče, natpolovičnom većinom glasova, odlučili delegati na 5 Kongresu ove partije. Tihiću će ovo biti treći mandat na mjestu predsjednika SDA.

„Pobijedila je SDA bosanskohercegovačka, evropska, narodna stranka političkog centra otvorena za sve građane“ rekao je Tihić nakon objavljivanja rezultata, uz opasku da se nastavlja proces dogovaranja, dijaloga i kompromisa.

Za zamjenika predsjednika izabran je načelnik Općine Vogošća Asim Sarajlić. Glasanje je proteklo u demokratskoj atmosferi. Tihićevi protukandidati bili su Bakir Izetbegović dosadašnji potpredsjednik stranke, i sin njenog osnivača i prvog predsjednika Alije Izetbegovića, te potpredsjednik Adnan Terzić, čija je kandidatura ostala u sjeni zbog sveprisutnog lobiranja za Tihića i Izetbegovića.

U svojim predizbornim govorima kandidati su predstavili i programe rada kritzirajući dosadašnje djelovanje. Bakir Izetbegović ponajviše se osvrnuo na propale reforme koje su kako je rekao „završile porazno, a stanje i odnosi u koaliciji su na ivici raspada, kriza u BH društvu je zbog toga najdublja u posljednjih deset godina.“ Za ovakav odnos Izetbegović je okrivio nerealnu procjenu vodećih bošnjačkih političara, te pri tom potvrdio i sve češću ocjenu o raskolu unutar Bošnjačkog korpusa koja se odrazila na sve sfere političkog života.

Situaciju je slično ocijenio i drugi kandidat Adnan Terzić:

„Danas se politika stranke karakretiše bezidejnošću, odustvom strategijskog vođenja politike, nejasno definisanih ciljeva. Za rezultat smo dobili inferioran položaj SDA na političkoj sceni, sceni uz osjećaj nemoći bošnjačkog naroda“.

Unatoč otvorenim kritikama, Tihić je najavio usmjeravanje svog budućeg djelovanja u pravcu nastavka reformskih procesa.

„Ustavne promjene su prioritet za BiH i dogovori se moraju nastaviti ali ne samo u okviru prudske trojke, već bi krug političkih stranaka trebao biti proširen“, najavio je novi/stari predsjednik SDA. Cilj je, prema novom predsjedniku SDA, BiH organizovana u 3 nivoa vlasti – lokalnom regionalnom i državnom, na temeljima ekonomskih geografskih i istorijskih kriterija. Osnovni principi novog rukovodstva stranke biće, između ostalog, afirmacija bosanskohercegovačkog identiteta kao zajedničke odrednice pripadnosti Bosni i Hercegovini, vladavinu prava i borbu protiv kriminala, te očuvanje principa, vrijednosti i tradicije antifašizma. Tihić je najavio i reforme u oblasti ublažavanja ekonomske krize u vidu akcije na smanjnju javne potrošnje, organizovanju kapitalnih investiticija i zaštitu domaće proizvodnje.

Ovaj pristup je sadržan i u novoj programskoj Deklaraciji stranke prema kojoj će SDA djelovati odgovorno i biti pokretačka snaga na putu zemlje prema članstvu u NATO-u, zalagati se za cjelovitu i suštinsku reformu policijskog sistema i efikasan pravosudni sistem. Članstvo u NATO- u i Evropskoj uniji strateški je interes i prioritet vanjske politike, kao i gradnja posebnih odnosa sa susjednim državama - Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom kao i ostalim zemljama na području bivše Jugoslavije i regiona. Na kraju Programske deklaracije SDA navodi se da je neophodno u cjelosti provesti Dejtonski sporazum i omogućiti da bosanskohercegovačke institucije funkcionišu bez prisustva OHR- a, kako bi se omogućilo njegovo zatvaranje. Zato je neophodna ustavna reforma kojom bi, pored ostalog, ovlasti OHR-a bile prenijete na institucije BiH.

Adnan Terzić, je nakon Tihićevog izbora podsjetio i na riječi predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, koji je najavio povratak na Prudski sporazum. Terzić takve najave smatra lošim i upozorava da će, ako se Tihić bude ponašao po principu "pobjednik nosi sve", kao poslije prošlog Kongresa, "sigurno doći do cijepanja stranke". “Ali možda je naučio nešto od prošlog Kongresa do danas”, rekao je on.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG