Dostupni linkovi

Schwarzenegger poručio Rusima da ih Kremlj laže


Arnold Schwarzenegger tokom posjete Moskvi, januar 2013.
Arnold Schwarzenegger tokom posjete Moskvi, januar 2013.

Video obraćanje holivudskog glumca Arnolda Schwarzeneggera ruskom narodu bilo je u centru pažnje 18. marta na ruskom Twitteru i izazvalo reakcije Rusa, navodi BBC.

Schwarzenegger je video objavio na svom Twitter nalogu 17. marta upozoravajući Ruse da dobijaju dezinformacije o napadu njihove države na Ukrajinu, a ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu lično poručio da je "on započeo rat i da ga može zaustaviti".

Rekao je da Kremlj laže Ruse kada govori da je cilj invazije "denacifikacija" Ukrajine.

"Ukrajina nije započela ovaj rat, nisu ni nacionalisti ni nacisti. Ovo nije rat ruskog naroda, ali jeste onih na vlasti u Kremlju", rekao je bivši guverner Kalifornije i dodao da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski Jevrejin.

U devetominutnom videu, koji takođe prikazuje snimke razaranja u Ukrajini, glumac koji je postao političar poziva ljude da se izbore sa dezinformacijama i propagandom.

"Danas vam se obraćam jer se u svijetu događaju stvari koje se skrivaju od vas, strašne stvari o kojima biste trebali znati", rekao je Schwarzenegger u svojoj poruci Rusima.

Bivši prvak u bodybuildingu rođen u Austriji, čiji je film Red Heat (Crveno usijanje) bio prvi američki film snimljen na moskovskom Crvenom trgu, govori o svojoj naklonosti prema ruskom narodu i o tome kako mu je uzor u mladosti bio ruski bodybuilder Juri Vlasov.

Takođe je govori o svom ocu, koji je bio među nacističkim njemačkim trupama koje su napale Sankt Peterburg, tadašnji Lenjingrad, tokom Drugog svjetskog rata. Vratio se kao "slomljen čovjek" pun boli od rane koju je zadobio tokom borbe i krivice koju je osjećao što je učestvovao u tome.

"Snaga i srce ruskog naroda uvijek su me inspirisali", rekao je Schwarzenegger. "Zato se nadam da ćete mi dopustiti da vam kažem istinu o ratu u Ukrajini."

"Ovo je ilegalni rat. Vaši životi, vaši ekstremiteti, vaša budućnost žrtvovani su za besmisleni rat koji je osudio cijeli svijet."

Do poslijepodneva 18. marta, kako piše BBC video je pogledan 25 miliona puta i proslijeđen dalje na Twitteru 325.000 puta.

Schwarzeneggerov profil je jedan od rijetkih koji prati zvanični Twitter profil Kremlja na ruskom i na engleskom jeziku.

Schwarzenegger je svoj emotivni video objavio na Twitteru, YouTubeu i Instagramu. Iako su neke od tih usluga blokirane u Rusiji, on ju je takođe objavio u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, koja nije, gdje je dobila više od pola miliona pregleda. Bila je titlovana na ruski jezik.

Izvor: BBC, AP
XS
SM
MD
LG