Dostupni linkovi

Scholz optužio Rusiju za blokadu isporuke turbine potrebne za protok plina


Njemački kancelar Olaf Scholz ispredj plinske turbine koja se treba transportirati do kompresorske stanice plinovoda Sjeverni tok 1 u Rusiji, 3. august 2022
Njemački kancelar Olaf Scholz ispredj plinske turbine koja se treba transportirati do kompresorske stanice plinovoda Sjeverni tok 1 u Rusiji, 3. august 2022

Njemački kancelar Olaf Scholz optužio je Moskvu za namjerno odugovlačenje u isporuci turbine u Rusiju, čija bi instalacija omogućila povećanje opskrbe plinom putem plinovoda Sjeverni tok 1.

"Nema razloga da se ova isporuka ne dogodi. Moskva je samo morala reći da žele turbinu i pružiti potrebne carinske podatke za transport u Rusiju", kazao je Scholz u srijedu 3. augusta.

Scholz je u srijedu obišao popravljenu turbinu koja je uskladištena u zapadnoj Njemačkoj. Nakon radova na popravci turbine u Kanadi, turbina se privremeno nalazi u gradu Mülheimu.

Iz ruske energetske kompanije Gasprom su 25. jula saopćili da će dotok gasa prema Njemačkoj kroz plinovod Sjeverni tok 1 biti smanjen na 33 miliona kubnih metara dnevno, počevši od 26. jula.

Istaknuto je da je taj potez neophodan jer nije dostavljena turbina, nakon što je poslana na održavanje.

Kopmanija "Siemens Energy" objavila je u utorak 2. augusta da je turbina spremna za daljnji transport. No, ruska energetska kompanija Gasprom tražila je prethodno dodatna pojašnjenja u vezi sa dokumentacijom za isporuku.

Njemački dužnosnici tvrde da je ruska odluka da drastično smanji isporuke plina pokušaj kažnjavanja Njemačke za njezino stajalište o ratu u Ukrajini i sudjelovanje u sankcijama protiv Rusije.

I Njemačka i Evropska unija (EU) stava su da da nema tehničkog opravdanja za usporavanje protoka plina i tvrde da su potezi Rusije politički motivirani.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 26. jula je kazala da je izgovor za održavanje turbine još jedan primjer kako Rusija pokušava "svima alatima i trikovima" podijeliti Evropu u svom stavu protiv rata u Ukrajini.

Smanjenje isporuka plina izazvalo je strah da bi Rusija mogla prekinuti opskrbu kako bi pokušala steći političku moć nad EU, koja je Rusiji nametnula opsežne sankcije zbog rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG