Dostupni linkovi

Scholz i Macron u razgovoru sa Putinom tražili prekid vatre u Ukrajini


Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron na samitu u Briselu, decembar 2021.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvali su ruskog predsednika Vladimira Putina na momentalni prekid vatre u sukobu sa Ukrajinom tokom 75-minutnog telefonskog razgovora u subotu.

„Razgovor je deo tekućih međunarodnih napora da se okonča rat u Ukrajini“, rekao je Šolcov portparol, ali je napomenuo da su se učesnici složili da ne govore ništa više o preciznim detaljima razgovora.

Šolc je ranije razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o situaciji, dodao je portparol.

U međuvremenu, Kremlj je saopštio da je Putin kritikovao ono što je nazvao „flagrantnim kršenjem” međunarodnog humanitarnog prava ukrajinskih snaga, iako u saopštenju nije elaborirano koja kršenja je Putin naveo.

„Putin je obavestio (njih) o stvarnom stanju stvari“, navodi se u saopštenju njegove kancelarije. „Naročito su navedene brojne činjenice flagrantnog kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinskih snaga bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara i od tada je u ofanzivi ka glavnom gradu i drugim većim centrima u zemlji. Nekoliko gradova, popout Mariupolja, je pod opsadom i situacija je, prema informacijama koje objavljuju ukrajinske vlasti, dramatična jer su stanovnici bez vode, grejanja i hrane. Do sada je, prema podacima UNHCR-a preko dva miliona ljudi napustilo Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG