Dostupni linkovi

Visoki predstavnik u opozicionom PDP o prioritetima BiH


Bosna i Hercegovina, Banjaluka, Jelena Trivić, podpredsjednica Partije demokratskog progresa (PDP) na konferenciji za medije nakon sastanka sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom, 23. juna 2022. Izvor: RSE Gojko Veselinović

U Bosni i Hercegovini fokus se mora vratiti na ekonomske i životne teme izjavila je Jelena Trivić, podpredsjednica Partije demokratskog progresa (PDP), na konferenciji za novinare održanoj nakon što se u četvrtak susrela sa Visokim predstavnikom Chrisitanom Schmidtom.

"Zbog korupcije imamo loš obrazovni i zdravstveni sistem, i nemamo investicija ni domaćih ni stranih. Narod teško živi. Umroan je od velikih političkih tema. Moramo vratiti priču na ono od čega ljudi žive", rekla je Trivić.

Ured visokog predstavnika (OHR) je danas na Twitteru objavio da je Schmidt, između ostalog, sa Trivić razgovarao i o aktuelnim dešavanjima u BiH te mogućnostima unaprijeđenje kulture političkog dijaloga.

Trivić je rekla da je prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH, glasala za zaključak da Smidt nije legalno izabran u skladu sa procedurom, ali da nikad nije rekla da sa njim neće razgovarati.

"Razgovarali smo o budućnosti. Šta je to što koči BiH. Za budućnost su najogovornije unutarnje snage i politički predstavnici u BiH a ne neko sa strane", rekla je Trivić i dodala da borba protv korupcije dominira u njenom političkom narativu i da je ona smatra veleizdajom.

"Smidt će biti ovdje sve dok se političke elite ne uozbilje i ne shvate da treba da rade za ovaj narod i de postanu odgovorni politički predstavnici svojih naroda, i naprave unutrašnji dijalog da dođu do kompromisa i koncenzusa", rekla je Trivić.

PDP je u aktuelnom mandatu opziciona stranka i u državnom parlamentu i u Skupštini Republike Srpske, jednog od dva entiteta.

Na opštim izborima, zakazanim za 2. oktobar, će građani BiH birati članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te zastupnike u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG