Dostupni linkovi

Sve spremno za vojnu intervenciju, Gaddafi proglasio obustavu vatre


Članice Saveta bezbednosti glasaju o Rezoluciji u vezi sa Libijom tokom sastanka Saveta bezbednosti u sedištu UN u Njujorku, 17. mart 2011.
Članice Saveta bezbednosti glasaju o Rezoluciji u vezi sa Libijom tokom sastanka Saveta bezbednosti u sedištu UN u Njujorku, 17. mart 2011.
Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe potvrdio je u petak uvečer da je sve spremno za vojnu intervenciju u Libiji, ali da će se samitu u subotu u Parizu analizariti izjave libijskih vlasti o prestanku vatre i iz toga izvući zaključci.

"Mi smo spremni", izjavio je Žipe nakon sastanka s premijerom Francuske Fransoaom Fijonom, i dodao da će se na sastanku predstavnika SAD i evropskih, afričkih i arapskih zemalja u Parizu u petak analizirati izjave libijskih vlasti. Samitu u Parizu prisustvovaće i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Kako navodi agencija Frans pres, Žipe je rekao da Gadafijev režim mora da prekine vatru na cijeloj teritoriji Libije, a ne samo u Bengaziju. Zvanični Pariz takođe je u petak, nakon što je jedan predstavnik NATO-a izjavio da je moguće da Alijansa učestvuje u vojnoj intervenciji u Libiji, ponovio da se Francuska tome protivi.

Libija je u petak proglasila obustavu vatre u cijeloj zemlji kako bi se zaštitili civili u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) koja je usvojena u četvrtak uvečer, saopćio je ministar vanjskih poslova Mussa Kussa.

"Odlučili smo da preduzmemo trenutnu obustavu vatre i prekinemo sve vojne operacije"
, rekao je Kusa novinarima, prenose agencije.

On je rekao da "Libija pridaje veliki značaj zaštiti civila" i dodao da će vlasti takođe zaštititi sve strance i stranu imovinu u Libiji.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u četvrtak navečer rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba "svih neophodnih mjera" da bi se zaštitili civili od napada trupa Moammara Gaddafija.

Rezolucija je usvojena sa deset glasova za, pet država je bilo suzdržano: Rusija, Kina, Brazil, Indija i Njemačka.

Za rezoluciju su se najviše zalagale Velika Britanija, Francuska, Libanon i SAD.

Avion američkih zračnih snaga u bazi Sigonella, Sicilya, 18. ožujka 2011
Francuska je saopćila da su zračni udari pitanje sata.

Stalni predstavnik Britanije Mark Lyall Grant istaknuo je da se Gadafi gotovo vulgarno nije osvrtao na prethodni poziv Vijeća sigurnosti da prestane ubijati vlastiti narod.

“Glavni cilj rezolucije je jasan: Okončati nasilje, zaštiti civile i omogućiti građanima Libije da sami slobodno odluče o svojoj budućnosti slobodni od tiranije Gadafijeva režima”, rekao je on.

Pojedini diplomati u sjedištu Svjetske organizacije privatno su kazali da je Rezolucija neubičajeno snažna i jasna za standarde UN, no da je možda stigla prekasno.

Američka ambasadorica Susan Rice upozorila je da rezolicija osnažuje embargo na naoružavanje Libije, te zabranjuje letove libijskih zračnih kompanija, te zamrzava imovinu sedmorice libijskih dužnosnika uključujući i pet, uglavnom državnih kompanija Libije.

Pet članica Vijeća sigurnosti, uključujući dvije stalne članice, Kinu i Rusiju, izrazili su priličan skepticizam oko moguće upotrebe vojne sile. Ipak nisu stavile veto na rezoluciju već su bile suzdražane.

Civili i dalje ginu


Ruski ambasador Vitaly Churkin kazao je da se Moskva ne slaže s “upotrebom svih mjera” jer to stavlja međunarodnu zajednice pod veliki pritisak.

“Dodje li do akcije, žrtve neće biti samo civili u Libiji, a naš cilj je da zaštitimo mir i sigurnost u cijeloj regiji Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka”
, istaknuo je Churkin.

Premijer Dejvid Kameron, London, 18. mart 2011.
Njemački ministar vanjskih poslova Quido Westerwelle je kazao da razumije čestite motive onih koji su za vojnu intrevenciju.

“No, nakon što smo u obzir uzeli moguće rizike, zaključili smo da u vojnoj misiji u Libiji ne želimo sudjelovati ni sa jednim njemačkim vojnikom, i zato smo bili suzdržani u glasanju”, zaključio je Westerwelle.

Glasnogovornik francuske vlade Francois Baron u petak ujutru je izjavio kako se predsjednik Nicolas Sarkozy sastao s ministrom obrane, premijerom i zapovjedništvom vojske, te im predočio svoj plan akcija koji će u subotu dati na uvid predstavnicima EU, Afričke unije i Arapske lige.

“Kada sam rekao da akcija slijedi u nekoliko sati, odnosno vrlo brzo, govorio sam u kondicionalu, i nisam govorio o strateškim ciljevima ili prirodi napada, ali s obzirom na izjave Gadafija i njegovog sina, čini mi se da ništa ne može urazumiuti ove terorističke diktatore žedne krvi”, istakao je Baron.

Britanski premijer David Cameron pred parlamentom je također kazao da je London spreman, zajedno s drugima preuzeti svoju ulogu u međunarodnoj zračnoj akciji. Avioni su spremni za djelovanje.

Bijela kuća je saopćila da je predsjednik Barack Obama neposredno nakon usvajanja rezolucije telefonski razgovarao sa britanski premijerom i francuskim predsjednikom, te da su se trojica lidera dogovorili na blisku suradnju u slijedećim koracima, i to u zajedništvu s arapskim i međunarodnim saveznicima.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG