Dostupni linkovi

Blinken optužuje Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini


"Izgleda da ruska vlada misli da će upotreba hrane kao oružja pomoći da se postigne ono što njena invazija nije – da slomi duh ukrajinskog naroda", poručio je ameriki državni sekretar Entoni Blinken u SB UN.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken optužio je Rusiju da koristi hranu kao oružje u Ukrajini držeći kao "taoca" snabdevanje hranom ne samo za milione Ukrajinaca, već i za milione širom sveta koji se oslanjaju na ukrajinski izvoz.

Obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Blinken je apelovao na Rusiju da prestane da blokira ukrajinske luke, preneo je Rojters.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara nazivajući agresiju "specijalnom vojnom operacijom".

"Izgleda da ruska vlada misli da će upotreba hrane kao oružja pomoći da se postigne ono što njena invazija nije – da slomi duh ukrajinskog naroda", rekao je Blinken.

Rat u Ukrajini izazvao je skok globalnih cena žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva.

Rusija i Ukrajina zajedno čine skoro trećinu globalnih zaliha pšenice. Ukrajina je takođe veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repinog ulja.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia rekao je da je "apsolutno netačno" da je Rusija kriva za globalnu prehrambenu krizu koja se "spremala već nekoliko godina".

On je optužio Ukrajinu da drži strane brodove u svojim lukama i da postavlja mine u vodama i rekao da je ruska vojska više puta pokušavala da otvori bezbedne koridore za brodove.

Nebenzia je okrivio zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog rata u Ukrajini da imaju zastrašujući efekat na ruski izvoz hrane i đubriva. Blinken je odbacio ruske tvrdnje da sankcije podstiču krizu sa hranom.

"Kao rezultat akcija ruske vlade, oko 20 miliona tona žitarica ostaje neiskorišćeno u ukrajinskim silosima, dok se globalna ponuda hrane smanjuje, cene vrtoglavo rastu", poručio je Blinken.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) pokušava da posreduje u "paketnom dogovoru" koji će Ukrajini omogućiti da nastavi izvoz hrane preko Crnog mora i da se oživi proizvodnja ruske hrane i đubriva na svetskim tržištima.

"Hrana ima dovoljno za sve u svetu. Pitanje je distribucije, a ona je duboko povezano sa ratom u Ukrajini", poručio je Gutereš pred Savetom bezbednosti.

XS
SM
MD
LG