Dostupni linkovi

PIC: Što prije formirati vlast u BiH


Valentin Inzko na konferenciji za novinare nakon sjednice PIC-a, Sarajevo, 1. decembar 2010
Valentin Inzko na konferenciji za novinare nakon sjednice PIC-a, Sarajevo, 1. decembar 2010
Članovi Savjeta za provođenje mira u BiH (OIC) nakon dvodnevnog zasjedanja poručili su u srijedu da je neophodno što prije formirati vlast u zemlji na svim nivoima i krenuti sa provođenjem reformi neophodnih za evroatlantski put zemlje.

Prenoseći zaključke PIC-a, visoki predstavnik Valentin Inzko rekao je da su naredne četiri godine veoma značajne i da se ne smije ponoviti politički zastoj iz proteklog perioda.

„Ono što treba biti urađeno u naredne četiri godine reflektovaće se na vaše živote narednih 40 godina. Ako se u narednih četiri godine pridružite NATO-u ili postanete zemlja kandidat za EU, to će biti od ogromne važnosti za BiH za naredne dekade. Regija se kreće ubrzano ka Evropi - Hrvatska će postati članica, Crna Gora će biti kandidat, a BiH dijeli granice sa njima i vrijeme je da se razmisli kako BiH može krenuti dalje“
, prenio je Inzko.

Ambasadori zemalja Savjeta za provođenje mira u BiH ocijenili su da novoformirana vlast mora imati zajedničke ciljeve i programe koji će zemlju vratiti na evropski put.

Nove vlasti moraju riješiti mnoga neriješena pitanja, a, između ostalog, to su državna i vojna imovina, ustavna reforma i zakon o popisu stanovništva.

Visoki predstavnik podsjetio je da se ovaj put nije raspravljalo o uslovima i ciljevima za zatvaranje OHR-a jer vlasti BiH od posljednjeg zasjedanja nisu napravile nikakav napredak da bi to bilo moguće.

Zasjedanju Savjeta za provođenje mira (PIC) prisustvovali su i novoizabrani članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, dok je treći član Nebojša Radmanović bio službeno van zemlje.

Dvodnevnim zasjedanjem Savjeta za provođenje mira u BiH (PIC) dominirale su dvije teme: 15. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je nedavno obilježena, i proces formiranja nove vlasti u BiH.
XS
SM
MD
LG