Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kritike iz Savjeta Evrope


Komitet ministara Savjeta Evrope u izvještaju o situaciji u Crnoj Gori konstatuje kako Vlada u Podgorici uživa veliko povjerenje da uspješno vodi zemlju u Evropsku uniju, ali komitet istovremeno zapaža kako nedostaje povjerenje građana da Vlada radi u njihovom interesu, već u korist grupa ili pojedinaca.

U tekstu se takođe ukazuje na to kako su prethodni izbori pokazali da se nije postupilo po većini preporuka posmatračkih misija koje su zaključile kako odlaganje izbornih reformi, stalno miješanje državnih i partijskih struktura, relativno nekritički mediji i netransparentnost finansiranja izbornih kampanja, doprinose ugrožavanju povjerenja građana u izabrane institucije.

Visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković ocjenjuje tvrdnje Komiteta ministara problematičnim:

"Problematične jer ih stvarnost demantuje. Da građani sumnjaju u institucije, vjerovatno bi iskazali građanski bojkot institucija koje ne izlaze u susret njihovim zahtjevima. Naprotiv, građani izlaze na izbore i samim tim to je njihova odlučnost da pomognu institucijama i izraz povjerenja u te iste institucije. Mislim da je i sam izvor nedovoljno bio precizan jer nije baš do kraja tačno da nijesmo ispoštovali preporuke različitih međunarodnih organizacija kada su izborni procesi u pitanju. Na tome radimo i sada, na tome ćemo raditi ubuduće. Ne može sve i odjednom."

Vuković, koji je šef Poslaničkog kluba DPS-a, reaguje i na opaske Savjeta Evrope kako bi Parlament u velikoj mjeri trebalo da poboljša nadzor Vlade za šta su, kako se navodi, potrebne temeljite debate i razmatranje nacrta zakona i budžeta, istinsko praćenje rada tajnih službi i potencijalnih konflikata i interesa:

"Izvlače se zaključci od kojih mnogi stoje, a mnogi su ipak onako malo nasilno nametnuti. Nesporno je da su institucije u Crnoj Gori mlade institucije. Ne treba očekivati da institucije u Crnoj Gori funkcionišu kako funkcionišu institucije u razvijenim demokratijama, ali se ne može zanemariti da mi ipak taj posao radimo. Da li se vrši kontrolna funkcija od strane parlamenta vrši -da , da li je ona dovoljna, vjerovatno nije, da li ima kontrolnih konsultativnih saslušanja, ima, da li se kroz usvajanje zakona, posebno sa onim prefiksom evropskih zakona ,na svoj način vrši kontrola Vlade, vrši."


Ne navode se uzroci stanja


U dijelu izvještaja koji se odnosi na reformu pravosudnog sistema Savjet Evrope smatra kako su tu nastavljene značajne pozitivne aktivnosti, ali da i dalje postoji zabrinutost Venecijanske komisije zbog političkog uticaja na imenovanje sudija, vrhovnog državnog tužioca i državnih tužilaca.

Predsjednik Senata Udruženja pravnika Stanko Marić primjećuje da se u izvještaju ne govori o uzrocima stanja za koji izražavaju zabrinutost:

"Kada postoje ti uzroci to će stanje biti takvo, makar to bilo još deset ili pedeset godina, jer je politička zavisnost od sudova, tužilaca pogotovo, utemeljena Ustavom."


Takav stav Marić obrazlaže činjenicom da predsjednik Vrhovog suda ima centralizovan budžet čima utiče na rad sudova i sudija, ali i rješenjem po kojem je predsjednik Sudskog savjeta koji kontroliše rad predsjednika Vrhovnog suda, ista ličnost:

"Preko tog jednog čovjeka se drže u šaci svi sudovi i da ne govorimo da Vlada i dalje rješava stambena pitanja sudija i čitav set pitanja kojima su sudovi i sudije učinjeni zavisnim. Prema tome, ne treba biti zabrinut nego učiniti sve pod hitno da se ustavno i zakonski stanje mijenja ili da u sudskom budžetu budu sredstva za rješavanje stambenih pitanja sudija, a ne da Vlada obezbjeđuje sudove. Nema većeg političkog pritiska nego kada ti neko obezbjeđuje stan i to netransparentno. Nikad se ne zna ko će, kako i pod kojim uslovima dobiti stan."
XS
SM
MD
LG