Dostupni linkovi

Savjet sigurnosti UN osudio sirijske napade na Tursku


Turski vojnici na granici sa Sirijom
Turski vojnici na granici sa Sirijom
Savjet sigurnosti Ujedinjenih naroda oštro je osudio napad Sirije na turski pogranični grad pri kojem je poginulo pet osoba. Iz New Yorka je zatraženo da se prestane s kršenjem ljudskih prava i da se incidenti ne ponavljaju.

Članovi Savjeta sigurnosti istakli su da ovaj incident pokazuje ozbiljan utjecaj krize u Siriji na sigurnost u susjednim zemljama te na regionalni mir i stabilnost.

Gvatemalski ambasador u UN-u Gert Rosenthal, koji predsjedava Savjetom, izjavio je

"Članovi Savjeta sigurnosti posebno su zabrinuti činjenicom da sirijska kriza snažno utječe i na sigurnost u regiji. Zbog toga tražimo da takve povrede međunarodnog prava prestanu odmah i da se ne ponavljaju. Sirijske vlasti pozivamo da u potpunosti poštuju suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda. Sve ostale na suzdržanost“.

Napad minobacačem dogodio se u srijedu, a Turska je isti dan odgovorila napadom na ciljeve u Siriji, iz koje je javljeno da je tom prilikom poginulo sedam sirijskih vojnika.

Turski premijer Redžep Erdogan je izjavio da njegova zemlja ne želi početi rat, nakon što je parlament u Ankari odobrio vojnu akciju protiv Sirije zbog ubistva turskih civila.

"Turska samo želi mir i sigurnost. To je naša jedina briga. Mi ne želimo rat, a nikada ni nećemo. Posljedice ratova u regiji, u Iraku i Afganistanu su očite. Svjesni smo i cijene koju Sirija plaća u zadnjih godinu i pol“.

Ni Sirija ne želi porast sukoba s Turskom, izjavio je nakon toga sirijski ambasador u UN-u Bašar Džafari.

„Ni naša vlada ne traži nikakvu eskalaciju nasilja s Turskom i želimo zadržati dobrosusjedske odnose“, kazao je on.

NATO i Zapad poduprli su Ankaru, ali i pozvali na suzdržanost. Prema mišljenju američkog State Departmenta „reakcija Turske je prikladna i proporcionalna“.
XS
SM
MD
LG