Dostupni linkovi

Savjet ministara BiH odobrio pregovore za gasovode za ruski i azerbejdžanski gas


Savjet ministara Bosne i Hercegovine, ilustrativna fotografija
Savjet ministara Bosne i Hercegovine, ilustrativna fotografija

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) odobrio je pregovore o novom priključku za dovod ruskog gasa u tu državu, odlučeno je na sjednici u Sarajevu, 11. maja, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove institucije.

Istovremeno, Savjet ministara je odobrio i pregovore o omogućavanju dopremanja gasa u BiH iz susjedne Hrvatske.

U slučaju nove mogućnosti za nabavku gasa iz Rusije, radi se o gasovodu "Nova istočna interkonekcija", čije aktiviranje bi omogućilo da gas preko Srbije dolazi do Bijeljine, na sjeveroistoku BiH, da bi potom išao do Novog Grada, na sjeverozapadu zemlje. Prema ranijim najavama, predviđeno je da u gradnji učestvuje i ruski Gazprom.

Sporazum o izgradnji tog gasovoda su potpisale 2021. godine kompanije "Srbijagas" i preduzeće "Gas-Res" iz bh. entiteta Republike Srpske (RS).

Vlada RS prethodno je 2019. godine proglasila ovaj gasovod "nacionalnim projektom od strateškog značaja".

Osim potrošača ruski gas bi koristile i rafinerije Brod i Modriča koje su u ruskom vlasništvu, a koje bi gradile gasnu termoelektranu.

Drugi gasovod, kojeg je podržao Savjet ministara BiH, je "Južna interkonekcija". On bi spajao dijelove BiH sa Hrvatskom, a gas bi preko Jadransko-jonskog gasovoda, u BiH dolazio iz Azerbejdžana. Predviđeno je da o tome BiH pregovora sa Hrvatskom.

Gradnju gasovoda "Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska", podržavaju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, kao projekat kojim bi se smanjila zavisnost BiH od ruskog plina.

Oba projekta podržana su konsenzusom, saopštila je nakon sjednice, Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH. Ona je istakla da se tim projektima "želi osigurati više izvora snadbijevanja prirodnim plinom u korist svih stanovnika BiH".

Krišto je istakla da je u slučaju Istočne interkonekcije određena i komisija za pregovore, dok je u slučaju Južne interkonekcije od Federacije BiH zatraženo hitno donošenje zakona o tom gasovodu, kako bi bila birana komisija i za konekciju prema Hrvatskoj.

Trenutno, BiH je potpuno ovisna o gasu koji dolazi iz Rusije. Jedini gasovod se nalazi kod Zvornika, na istoku BiH.

Šta predstoji?

Nakon što je Savjet ministara BiH odobrio pregovore o nova dva gasovoda, konačnu odluku o vođenju pregovora sa Srbijom i Hrvatskom treba donijeti Predsjedništvo BiH.

U međuvremenu, dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirević su najavili da neće dozvoliti projekte bez usvajanja državnog Zakona o gasu.

Usvajanje zakona je obaveza Bosne i Hercegovine predviđena u sporazumima potpisanim sa Evropskom energetskom zajednicom.

Kako će se finansirati gasne interkonekcije?

Vrijednost izgradnje "Nove istočne interkonekcije" prema zvaničnim podacima, iznosi 250 miliona evra.

Iz Vlade RS i Kompanije Gas-Res, koja je nosilac projekta u RS, nisu odgovorili na upit RSE kojim novcem će biti finansirana gradnja gasovoda.

Nije odgovoreno ni na pitanje na kojin način će biti regulisano pitanje vlasništva nad novim gasovodom.

Istovremeno, vlada bh. entiteta Federacija BiH početkom maja ove godine odlučila je da Prijedlog zakona o "Južnoj interkonekciji" povuče iz federalnog parlamenta. Ovaj zakon je usvojen u entitetskom Predstavničkom domu krajem 2021. godine.

Hrvatska demokratska zajednica blokirala je razmatranje tog zakona u drugom domu, Domu naroda FBiH, sporeći pravo upravljanja projektom.

Tekstom Zakona bilo je predviđeno da preduzeće "BH Gas" iz Sarajeva bude nosilac projekta, dok u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH traže da projektom upravlja preduzeće "Južna plinska interkonekcija" d.o.o. Mostar.

Vrijednost planiranog gasovoda je oko 100 miliona evra, a bio bi dug oko 180 kilometara.

Finansiranje je planirano iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

XS
SM
MD
LG