Dostupni linkovi

Slovenija izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti, porazila Bjelorusiju


Slovenačka delegacija u Savjetu bezbjednosti slavi izbor, 6. juni 2023.
Slovenačka delegacija u Savjetu bezbjednosti slavi izbor, 6. juni 2023.

Slovenija, članica Evropske unije, ubjedljivo je porazila Bjelorusiju, blisku saveznicu Rusije, u trci za mjesto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje će preuzeti od januara.

Trka između dvije članice istočnoevropske grupe Ujedinjenih nacija za jedno od pet nestalnih mjesta u Savjetu bezbjednosti bila je jedina sporna, ali i pomno praćena zbog suprotstavljenih stavova dvije zemlje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Tokom tajnog glasanja u Generalnoj skupštini UN, koja broji 193 članice, Slovenija je dobila 153 glasa, a Bjelorusija samo 38.

Slovenačka vlada objavila je da je to veliki uspjeh.

Dvogodišnji termin u Savjetu bezbjednosti imaće još Gvajana sa 191. glasom, Sijera Leon sa 188, Alžir sa 184 i Južna Koreja sa 180.

Pet novih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija mandat će početi 1. januara, po isteku termina Albaniji, Brazilu, Gabonu, Gani i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Deset mjesta u Savjetu, koja nisu stalna, dodjeljuju se regionalnim grupama koje obično biraju kandidate, ali nekada ne mogu da se saglase po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG