Dostupni linkovi

Jožef Kasa isključen iz Saveza vojvođanskih Mađara


Jožef Kasa
Disciplinska komisija Saveza vojvođanskih Mađara isključila je u sredu uveče iz stranke počasnog predsednika Jožefa Kasu, kome je oduzeta i titula, saopštio je Savez vojvođanskih Mađara.

Isključen je takođe i nekadašnji predsednik Saveta stranke Zoltan Bunjik.

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara pokrenulo je krajem januara postupke protiv dvojice funkcionera uz optužbe da su svojim izjavama narušili ugled partije.

Savez vojvođanskih Mađara sa četiri poslanika u Skupštini Srbije podržava vladajuću koaliciju, što ga čini jednom od ključnih stranaka u Srbiji.

Isključivanje Jožefa Kase je logičan sled promena koje su se događale unutar stranke od vermena u kom ju je on vodio, kako kao predsednik stranke, tako i kao ministar u Vladi Zorana Ðinđića, ocenjuje za RSE politikolog Duško Radosavljević:

"Ništa tu nije nešto što se na političkoj sceni Srbije nije dešavalo zadnjih 20 godina. Lider koji odlazi se ljuti, uglavnom posle izvesnog vremena formira novu partiju ili ga isključuju iz partije ili se pasivizira. Tako da, očigledno, s jedne strane znači Savez vojvođanskih Mađara, kao jedna naglašeno demokratska partija u svojoj strukturi, ima iste karakteristike ponašanja kao i svi drugi. Očigledno da Savez vojvođanskih Mađara, odnosno ljudi koji su sada na čelu, utvrđuju politiku prema Demokratskoj stranci, a ne neko ko je u toj stranci samo počasni predsednik."

RSE: Da li očekujete da će Kasa, uz podršku Demokratske stranke, odnosno Borisa Tadića, ići na formiranje nove stranke?

Radosavljević: Ne verujem. Gospodin Kasa je dobar sa jednom strujom u Demokratskoj stranci, a moramo naglasiti da je u Vojvodini Savez vojvođanskih Mađara izuzetno dobar sa većinskom strankom u Vojvodini. Tako da ja ne očekujem da Savez vojvođanskih Mađara može doživeti neku veliku krizu sa izbacivanjem Jožefa Kase, a isto tako ne verujem da Demokratska stranka preko gospodina Kase ili nekog drugog člana Saveza vojvođanskih Mađara može da destabilizuje tu stranku.

Više detalja možete čuti u audio prilogu:

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG