Dostupni linkovi

Skupština Saveta Evrope zabrinuta zbog rizika od politizacije tužilaca u Srbiji


 Rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope zasnovana je na izveštaju o napretku poštovanja obaveza država članica za period od januara do decembra 2021. godine.
Rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope zasnovana je na izveštaju o napretku poštovanja obaveza država članica za period od januara do decembra 2021. godine.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je Rezoluciju, u kojoj je izrazila zadovoljstvo što su vlasti Srbije uzele u obzir većinu preporuka Venecijanske komisije u vezi sa promenom Ustava, ali i zabrinutost zbog rizika od politizacije Državnog veća tužilaca.

U Rezoluciji se pozdravlja "usvajanje ustavnih amandmana za depolitizaciju pravosuđa u cilju jačanja njegove nezavisnosti" i pozivaju vlasti Srbije da poštuju standarde Saveta Evrope prilikom usvajanja zakona potrebnih za njihovo sprovođenje, prenela je Beta.

Referendum za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa održan je 16. janauara i na njemu je većina izašlih glasača podržala ustavne izmene.

Promena Ustava u oblasti pravosuđa jedna je od obaveza Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), kako bi se zakonodavstvo uskladilo sa evropskim.

Promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu, navodili su državni zvaničnici.

U Rezoluciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ohrabruju se srpske vlasti da ubrzaju reforme sa ciljem jačanja nezavisnosti pravosuđa, slobode medija, borbe protiv korupcije.

PSSE pozdravlja nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji u cilju poboljšanja izbornih uslova i poziva "sve zainteresovane strane da postignu i obavežu se na precizne mere, zasnovane na širokom konsenzusu, koje će dovesti do fer i inkluzivnih izbora", navodi se u Rezoluciji.

Održavanje predsedničkih, vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora planirano je za 3. april.

Rezolucija PSSE zasnovana je na izveštaju o napretku poštovanja obaveza država članica za period od januara do decembra 2021. godine.

U pratećem Memorandumu uz izveštaj, izvestilac Mihael Astrup Jensen (Michael Aastrup), predstavnik danskih liberala, naveo je da su se koizvestioci PSSE, Italijan Pjero Fasino (Piero Fassino) i Jan Lidel-Grejndžer (Ian Liddell-Grainger) iz Velike Britanije, tokom 2021. godine uglavnom fokusirali na međustranački dijalog u Srbiji i promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG