Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN: Opasnost od eskalacije konflikta u Ukrajini


Ukrajinski vojnici u Harkovu
Ukrajinski vojnici u Harkovu

Vijeće sigurnosti UN održalo je još jednu izvanrednu sjednicu zbog ukrajinske krize, 26 put, i ponovno bez odluke o konkretnoj akciji, iako sve govori da je moguća obnova snažnih borbi na istoku Ukrajine. NATO je prethodno potvrdio da su ruske snage ušle na istok Ukrajine. Moskva to negira.

Ujedinjeni narodi su duboko zabrinuti zbog mogućnosti da se borbe opet obnove, rekao je pomoćnik glavnoga tajnika za političke poslove Jens Anders Tojberg Frandzen na sjednici koja je sazvana na traženja Washingtona. „Ukrajina bi se mogla suočiti s višemjesečnim sukobom koji bi bio katastrofalan i koji bi mogao prerasti u 'zamrznuti' konflikt koji bi se onda zadržao godinama ili čak desetljećima“.

Ambasadorica SAD u Svjetskoj organizaciji Samantha Power upozorila je da se ne poštuje primirje dogovoreno u Minsku 5. septembra, a koje je pod okriljem medjunarodne zajednice potpisala ukrajinska i ruska strana.

"Nema političkog rješenja ako se samo jedna strana za to zalaže. Ne možete djelotvorno provoditi plan s onima koji, poput Rusa i separatista, ne uspijevaju održati datu riječ. Vidjeli smo ruski način igre u Pridnjestrovlju , Južnoj Osetiji, Abhaziji i Krimu. Dakle, nije pitanje što će Rusija pokušati učiniti u istočnoj Ukrajini, pitanje je što ćemo učiniti mi, međunarodna zajednica, kako bi spriječili pojavu još jednog zamrznutog konflikta u Evropi koji je proizveden u Rusiji. Sporazum iz Minska je nastao pod okriljem međunarodne zajednice. Zato trebaju biti posljedice po Rusiji kada prekrši dogovorene obaveze i nastavi destabilizirati svoje susjedstvo."

Ukrajinski ambasador Jurij Sergejev kazao je kako Kijev ima dokaze koji potvrdjuju da je Ukrajina okružena velikom količinom naoružanja i vojnika.

„Tražimo od Rusije, da sada i ovdje, objasni zašto im je potrebno da na našim granicama drže 200 tenkova, 1.600 vozila, 640 artiljerijskih jedinica, 191 avion, 121 helikopter."

Rusija negira sve optužbe. Moskva je odgovorila glavnom zapovjednika NATO-a Philiphu Breedlovu koji je u Sofiji u srijedu rekao da Alijansa ima dokaze da su kolone ruskih vozila s opremom iI vojnicima ušle u istočnu Ukrajinu - kako su to besmislice.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN Aleksandr Pankin kazao je kako su ruske snage na teritoriju Rusije, ta da nema konstruktivnog dijaloga za što se zalaže Moskva.

"Čini se da je Kijev se preplašio od paravojnih struktura i sada želi opravdati neuspjehe i rasporedjuje ljudstvo i opremu na prvu crtu bojišnice. Ponovno se optužuje Rusija za navodno slanje oružja i vojnika. Također smo čuli brojne izjave iz zapadnih prijestolnica i NATO-a oko nekih virtualnih konvoja i vojnika iz Rusije. Medjutim, nitko to ne potvrdjuje konkretnim činjenicama. Zato je ovaj razgovor uzaludan - to je još jedan propagandni štos."

Ukrajina je saopćila da su u posljednja 24 sata poginula četiri vojnika, a 18 ranjeno u borbama sa proruskim separatistima oko aerodoroma u Donjecku i u području prema Luganjsku.

Pobunjenici kažu da je troje ljudi ranjeno u granatiranju Donjecka tokom noći.

XS
SM
MD
LG