Dostupni linkovi

Savet bezbednosti ponovo bez zajedničkog saopštenja o Gazi


Sednica Saveta bezbednosti UN (fotoarhiv)
Sednica Saveta bezbednosti UN (fotoarhiv)

Savet bezbednosti UN održao je danas (18. maj) četvrti hitan sastanak o izraelsko-palestinskom sukobu u roku od osam dana na kome nije izdato zajedničko saopštenje, dok SAD i dalje veruju da to ne bi doprinelo smirivanju sukoba, rekle su diplomate, javlja AFP.

"Ne verujemo da bi javno saopštenje u ovom trenutku doprinelo smirivanju", ocenila je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild.

Od 10. maja kada su počeli sukobi palestinskih ekstremista u pojasu Gaze i izraelske vojske, SAD su odbacile već tri nacrta saopštenja u kojima se poziva na okončanje nasilja, a pripremila su ih Kina, Tunis i Norveška.

"Naš cilj je bio i biće i dalje intenzivno diplomatsko angažovanje da se okonča ovo nasilje", rekla je ambasadorka SAD, odbacivši kritike drugih zemalja članica Sveta bezbednosti zbog američke blokade i činenjenice da telo zaduženo za svetski mir ne preduzima akciju.

Posle današnjeg sastanka iza zatvorenih vrata ambasadorka Irske Džeraldina Birn Neson je konstatovala da Savet još uvek ne može da govori jednoglasno, da sukob besni i da su humanitarne posledice poražavajuće, a da bi tek trebalo da se kaže nešto javno, i podsetila da zemlje članice imaju kolektivnu odgovornost za međunarodni mir i bezbednost.

XS
SM
MD
LG