Dostupni linkovi

Savet bezbednosti o Kosovu: Suprotni stavovi Dačića i Tačija


Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija održao je sednicu u Njujorku na kojoj je razmatrao izveštaj o Kosovu Generalnog sekretara Un Ban Ki Muna. Tokom zasedanja članovima SB obratili su se premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, kao i šef Misije UN na Kosovu Farid Zarif.

Premijer Dačić je rekao da je Srbija voljna da dijalog s Prištinom uspe, ali nije spremna na "poniženja i dvostruke standarde". Naveo je da pomirenje Srba i Albanaca podrazumeva donošenje teških odluka, čija su potvrda susreti dve strane u Briselu. Prema njegovim tvrdnjama, Srbija će nastaviti saradnju sa otvorenim i iskrenim namerama, čiji je cilj postizanje rešenja.

"Posle mnogo godina sukoba, region treba da uđe u novu fazu izgradnje dijaloga. Srbija je opredeljena za dijalog. Ali za napredak u odnosima Beograda i Prištine neophodna je politička volja i hrabrost na kompromis. Srbija je spremna da dijalog uspe, ali ne na poniženje i dvostruke standarde. Nadam se da će dijalog dovesti do pravednog i trajnog rešenja, i da ćemo se svi okrenuti budućnosti“, rekao je Dačić.

On je ponovio stav da eventualni dogovor sa prištinskom stranom u dijalogu koji vode ne znači da će Srbija promeniti svoj stav o statusu Kosova.

Kosovski premijer Hašim Tači pred Savetom bezbednosti UN pozvao je Beograd da rasformira paralelne strukture na severu Kosova, označivši Kosovo suverenenom državom čija je nezavisnost nepovratna. Tači je odbacio mogućnost da se zajednici srpskih opština da izvršna vlast, ocenjujući da je maksimum do kog se može ići – Ahtisarijev plan, poručivši i da Kosovo neće biti mesto podela i barikada, niti stvaranja nove Republike Srpske.

On ulogu Srbije vidi kao destruktivnu, čime otežava bezbednosnu situaciju. Tači, između ostalog, očekuje i da Kosovo uskoro postane član Ujedinjenih nacija:

"Kosovo je sada priznalo više od polovine članica UN. To je nepovratan proces, jer su mnoge države u procesu priznavanja nezavisnosti. Uveravam vas da je to najpravednija odluka za Kosovo i njegove građane", rekao je Tači, najavivši i da će Priština od Beograda tražiti i ratnu odštetu.

U svom izlaganju šef UNMIK-a Farid Zarif označio je kao istorijske razgovore najviših zvaničnika Beograda i Prištine, rekavši da se nada da će dve strane istrajati u težnjama da postignu kompromis. Zarif je ocenio da su premijeri Srbije i Kosova Dačić i Tači uporni pregovarači koji su tokom dijaloga pokazali hrabrost:

"Nadam se da će dve strane ostati uporne u naporima da postignu kompromise i pronađu ostvariva rešenja za obe zajednice na Kosovu. Dve strane su pokazale veliki napredak, uprkos izazovima na terenu sa kojima se suočavaju", naveo je Zarif.

Generalni sekretar Un Ban Ki Mun je u redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu u kojem je, između ostalog, podizanje dijaloga Beograda i Prištine politički nivo označio kao značajan korak napred.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG