Dostupni linkovi

Pola godine ćutanja o Savamali


Insajder i RSE: Rušenje pod maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:23:19 0:00

Insajder i RSE: Rušenje pod maskama

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da i dalje traje predistražni postupak u slučaju beogradske četvrti Savamala, gde su nepoznate osobe pre tačno šest meseci rušile objekte u Hercegovačkoj ulici.

“Nema novih podataka u postupku ‘Savamala’”, rečeno je u Tužilaštvu.

“To mi zvuči normalno u jednoj nenormalnoj situaciji. U nenormalnim situacijama imamo takve izjave, a one se ponavljaju iz dana u dan”, rekao je za RSE Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda Srbije.

“Prošli su svi razumni rokovi u kojima javnost ne zna šta se zbiva u tom predmetu, a morala bi da zna”, dodaje Ivošević.

Osobe maskirane fantomkama bagerima su, podsetimo, rušile objekte u Hercegovačkoj ulici u Savamali, u noći vanrednih parlamentarnih izbora, između 24. i 25. aprila.

Građani su te noći pozivali policiju i prijavljivali da ih te osobe maltretiraju, vezuju, ispituju i oduzimaju im lične stvari, ali policija nije reagovala, već ih je upućivala na Komunalnu policiju.

“Ostalo je mnogo otvorenih pitanja, kaže Ivošević i dodaje kako se čini da se ide ka tome da taj događaj ode u zaborav.

"Meni se čini da oni oklevaju, sa namerom da i u tom, kao i u mnogim drugim predmetima, dođe do zastarelosti postupka. Jer, ne mogu da razumem da oni nisu u stanju da nam kažu šta su do sada uradili i šta je ostalo još da se uradi, a to je predmet u kome postoji jedan naboj i on je dovoljan da javnost bude koliko - toliko upoznata sa stanjem stvari. Interes javnosti je da zna šta se zbiva jer to nije baš tako obično i mi smo imali nestanak vladavine prava u toku te noći kada se to zbivalo", rekao je Ivošević.

Zaštitnik građana Saša Janković je, podsetimo, objavio je izveštaj o kontroli rada policije u noći u kojoj je rušeno, a iz kojeg se vidi da je iz vrha policije službenicima naređeno da tako postupe, dok je načelnik Komunalne policije Nikola Ristić u razgovoru s Jankovićem tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Izveštaj bez odgovora nadležnih: Saša Janković
Izveštaj bez odgovora nadležnih: Saša Janković


Janković je utvrdio i da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Podsetimo da je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić početkom juna rekao “da su najviši organi vlasti u Beogradu odgovorni za rušenje u Savamali”.

“Vrh beogradske vlasti nema nikakve veze sa policijom”, ukazuje međutim Zoran Ivošević, jer, kako objašnjava, policija nije organ lokalne samouprave već organ države.

“Beograd nije država, nego je lokalna samouprava u toj državi. Prema tome, bez države i bez onoga ko je mogao da naredi drugačije ponašanje, to se ne bi moglo dogoditi”, zaključuje Ivošević.

Brojni građani su na šest protesta i jednom protestnom koncertu u organizaciji inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" od gradskih i republičkih vlasti zatražili odgovor na mnoga pitanja koja su već pola godine bez odgovora – pre svega pronalaženje i procesuiranje odgovornih koji su pod fantomkama rušili objekte i privremeno pritvarali prolaznike, ali i zašto se policija nije odazivala na pozive uplašenih građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG