Dostupni linkovi

Saudijske žene traže pravo da voze


Saudijske žene traže pravo da voze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
Direktan link

Tisuće žena Saudijske Arabije pridružilo se Facebook grupi, koja traži da im se ukine zabrana da voze automobile. Organizirale su proteste i pozvale sve žene koje posjeduju vozačke dozvole iz inozemstva da 17.juna u znak protesta voze svoja auta. (Video:

Autor: Ron Synovitz, priredila: Dinka Jurković

Žene u Saudijskoj Arabiji protestirale su u petak, 17. juna, protiv zabrane da im se oduzme pravo da voze automobile. No, umjesto okupljanja na ulicama, transparenata i svega onog što protesti čine, one su se odlučile da nabave vozačke dozvole u inozemstvu te da protest vode tako što će – voziti automobil.

Ta kampanja civilne neposlušnosti nije zamišljena kao jednodnevni protest nego kao oblik ponašanja čiji je cilj da se zabrana ukine.

U Saudijskoj Arabiji nema pisanog zakona koji zabranjuje ženama da voze automobile, ali vlasti podržavaju namjeru radikalnih i konzervativnih vehabija da ženama onemoguće i to pravo.

Ova akcija građanske neposlušnosti je diretkno motivirana odlukom policije i suda kojom je jedna žena osuđena na devet dana zatvora, samo zato jer se usudila na YouTube-u postaviti svoj video kako vozi auto!
Manal al-Sharif, žena koja je postavila svoj video kako vozi na YouTube

Muhammad al-Qahtani koji vodi Organizaciju za ljudska i politička prava u Rijadu kaže:

"Ova država treba hrabrost ljudi na najvišim pozicijama. Političko vođstvo, intelektualci bi trebali potpuno riješiti ovaj problem i spriječiti da se ženama ukine jedno od prava koje je sasvim prirodno."

Um Abdullah je žena koja živi u Jedi i smatra da joj zabrana vožnje automobilom onemogućuje da obavlja svoju dnevnu rutinu, te dodaje:

"Bilo bi dobro da žene mogu voziti. Znate mi se sada patimo. Imate probleme sa taksistima, sa vozačima, sa radnicima... Nije to pitanje novca, to na nas utiče psihološki."

Jedna druga žena izjavila je našem radiju da voziti auto za njih, nije samo potreba nego je i pitanje sigurnosti.

"Ako mogu sama voziti ne treba mi rođak-muškarac da bude uz mene. Mogu obaviti svoj posao, nabaviti sve što treba za kuću, odvesti djecu u školu i sve ono što je dio dnevnih obaveza bez ikakvog straha da će mi nauditi taksista ili neki stranac. To je način da budem sigurna", objašnjava ona.

Poniženja

Mnogi muškarci smatraju kaže da zabrana vožnje za žene utječe na njihovu dnevnu rutinu, stvara probleme kod kuće i tjera građane da troše više novca za taksi. Jedan od njih je Muhammad al-Nassir iz Jede.
Logo kampanje kojom se poziva protiv zabrane vožnje za žene

"Znate, ako neki zaposleni muškarac želi da uzme djecu iz škole ili da odvede suprugu kod ljekara on mora tražiti dozvolu od poslodavca. Kad bi mojoj supruzi bilo dozvoljeno da vozi ja bih bio oslobođen nekih stvari koje moram obaviti za obitelj. Također bih bio mirniji da znam da mi djeca idu u školu sa suprugom nego da razmišljam da li imaju neki problem sa taksistom", kazao je on.

Muna al-Nassir kaže da čak i ako ova akcija građanske neposlušnosti uspije i žene počnu voziti biće suočene sa pritiskom od strane muškaraca:

"Ako me saobraćajna kontrola zaustave zato što su mi npr. stare gume, mislite li zaista da će me pustiti na miru? Oni će me šikanirati. Nekad to rade čak i kad sam sa ocem. Što bi se dogodilo kad bih vozila sama – bila bih ponižavana na mnogo načina."

Građanska neposlušnost žena u Saudijskoj Arabiji dijelom je inspirirana valom protesta u arapskom svijetu.

Nenasilne metode podsjećaju na Martin Luter Kinga ili Mahatmu Gandija – kada se na neslaganje sa odlukama vlasti odgovara mirnim i građanskim oblicima neposlušnosti.

U povijesti su takvi oblici protesta doveli do promjena u Indiji, bitno ojačali pokret ljudskih prava u Americi, vodili borbu u Južnoj Africi protiv aparthejda.

U Čehoslovačkoj su takve metode dovele do "plišane"revolucije, u baltičkim zemljama je do promjena dovela takozvana "pjevana revolucija", poznata je i "revolucija ruža" u Gruziji te "narandžasta revolucija" u Ukrajini.

Tako vlasti Saudijske Arabije sada imaju ozbiljan problem – ili će donijeti zakon kojim se zabranjuje ženama voziti automobile i suočiti se sa osudom u svijetu ili će se javno izjasniti protiv takve zabrane te sučiti sa pritiskom radikalnih vehabija kod kuće.
XS
SM
MD
LG