Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sa hidžabom za volan


Žene će moći svuda da voze po kraljevini, uključujući i u sveta mesta Meku i Medinu.

Mnoge žene u Saudijskoj Arabiji pozdravile su odluku kralja Salmana da im dozvoli voženje automobila. Ovo je jedina zemlja na svetu koja je to zabranjivala.

Kraljev dekret je deo šireg paketa reformi u cilju modernizacije jedne od najkonzervativnijih zemalja na svetu.

Naloženo je formiranje ministarskog saveta koji bi trebalo da predloži konkretne mere u narednih mesec dana, a žene će moći da voze od sledećeg juna.

“Kraljevskim ukazom će biti regulisana pravila u saobraćaju, uključujući izdavanje vozačkih dozvola muškarcima i ženama”, prenosi državna novinska agencija.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svetu u kojoj je ženama zabranjeno da voze automobile. Uprkos nastojanju poslednjih godina da stvori imidž modernije države, ovo pitanje je dugo bila mrlja kada je reč o međunarodnom ugledu Saudijske Arabije.

Aktivistkinje su insistirale na ostvarivanju ovog prava od 1990-ih, ističući da je to deo šire borbe za poboljšanje njihovog položaja u kraljevini.

Saudijski ambasador u SAD princ Haled bin Salman je kazao da je “ovo istorijski dan u našoj kraljevini”.

“Smatram da naše vođstvo uviđa da je društvo spremno za promene. To je prava odluka u pravo vreme”, kazao Salman.

On je dodao da ženama neće biti potrebna pratnja muškog staratelja za dobijanje dozvole ili upravljanje autom te da će moći svuda da voze po kraljevini, uključujući i u svetim mestima Meki i Medini.

Aktivistkinja Manal al Šarif, koja je bila uhapšena 2011. nakon protestne vožnje, napisala je na Tviteru da je oduševljena.

“Danas je poslednja zemlja na planeti dozvolila ženama da voze…uspele smo”.

Suština je da upravljamo volanom naše sopstvene sudbine: Manal al Šarif
Suština je da upravljamo volanom naše sopstvene sudbine: Manal al Šarif

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa prošle godine, istakla je da “sloboda dolazi iznutra”.

“Nije suština naše borbe da možemo da vozimo automobile, već da upravljamo volanom naše sopstvene sudbine”, rekla je.

Latifa al-Šalan, članica Šura Saveta, kazala je da će ova odluka pospešiti zapošljavanje žena u privatnom sektoru.

“Ovo je istorijski dan i ne mogu da nađem reči da izrazim svoje kao i osećanje hiljada Saudijki”, kazala je al-Šalan za TV Arabija.

Ovo je velika promena u konzervativnoj Saudijskoj Arabiji u kojoj je veoma ograničena uloga žena u društvu, uključujući i pojavljivanje u javnosti, putovanja ili studiranje koje je moguće samo u pratnji oca, brata ili muža. Takođe, muški staratelj je donosio odluku o zaposlenju, braku i većini pravnih pitanja, pa čak i lečenju.

Saudijske su obavezne da budu potpuno pokrivene čadorom.

Dozvola ženama da voze je deo šireg paketa reformi do 2030. Postepeno poboljšanje njihovog položaja počelo je za vreme preminulog kralja Abdulaha. Njegov naslednika Salman nastavio je od 2015. ovaj proces.

Tako su u prošlu subotu Saudijke po prvi put bile na stadionu povodom nacionalnog praznika, što ranije nije bilo moguće zbog striktnog pravila o razdvojenosti polova. Najkonzervativniji slojevi, pre svega islamski klerici od čije podrške kraljevska porodica veoma zavisi, protive se ovim promenama.

To pokazuje i pojedine reakcije na Tviteru u kojima se vlasti optužuju za “iskrivljavanje šerijatskog prava”.

“Koliko znam, šerijatski učenjaci ističu da je ženama zabranjeno (haram) da voze. Kako je to odjedanput dozvoljeno (halal)”, napisao jedan od kritičara.

[Video, 2011.]

Saudijske žene traže pravo da voze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
Direktan link

Početkom ovog meseca suspendovan je jedan imam zbog izjave da ženama treba zabraniti da voze, jer im se mozak “smanjuje na četvrtinu muškarčevog” kada idu u kupovinu.

Na pitanje Rojtersa da li se pribojava reakcije konzervativaca, ambasador Salman je istakao: “U sprovođenju ovih reformi neki ljudi će biti za mestom vozača a neki na zadnjem sedištu, ali ćemo se svi kretati napred”.

Princ Salman, jedan od kraljevih sinova, kazao je da omogućavanje ženama da voze ima za cilj ne samo društvene već i ekonomske promene.

Njegov stariji brat, presolonaslednik Mohamed (32), postao je simbol reformi u zemlji u poslednjih nekoliko godina. Mnogi mladi Saudijci doživljavaju njegov uspon kao potvrdu da njihova generacija dobija ključnu poziciju u vođenju zemlje čija je patrijarhalna tradicija omogućavala premoć starijih i blokirala omogućavanje širih prava ženama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je odluku Saudijske Arabije. “Važan korak u dobrom pravcu", naveo je na Tviteru čelnik svetske organizacije.

Oglasile su se i SAD, jedan od najbližih saveznika Rijada. U saopštenju Bele kuće navodi se da predsednik Donald Tramp gleda na tu promenu kao na "pozitivan korak ka promovisanju prava i šansi za žene Saudijske Arabije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG