Dostupni linkovi

Budimpešta: Stranački lideri iz FBiH ponovo bez dogovora o Sejdić-Finci


Božo Ljubić, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić
Božo Ljubić, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić
U Budimpešti je bez dogovora završen sastanak lidera pet političkih partija iz Federacije BiH sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

Nakon susreta u Budimpešti, za narednu sedmicu je u Briselu najavljen sastanak na nivou eksperata. Ukoliko rješenje tada bude pronađeno, očekuje se potpisivanje konačnog dogovora u Sarajevu.

Iz EU podržali su nastavak pregovora, te, prema tvrdnjama pojedinih sudionika sastanka, obećali i ubrzanje evropskog puta, ukoliko se pitanje presude Sejdić-Finci uskoro riješi.

Komesar EU za proširenje Štefan File kazao je kako je progres ipak postignut i kako se nada da se konačan dogovor može postići na narednom sastanku.

“Napravili smo progres, primjetio sam političku volju lidera da usklade svoju poziciju. To je ono što je potrebno i ubijeđen sam da konačan dogovor još uvijek može biti postignut u nastavku konsultacija. Namjeravno da ih nastavimo u Briselu na ekspertnom nivou i ako je potrebno da imamo još jedne konsultacije u BiH, prije nego što budemo u prilici da imamo još jedan sastanak u ovom formatu”, rekao je File.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je novinarima kako na sastanku nije došlo do pomaka i da se pregovori nastavljaju, prvo na ekspertnom, a potom na političkom nivou.

Za čelnik SDP-a Zlatka Lagumdžiju pomaci su ipak napravljeni, a no što je najvažnije, prema njegovim riječima, jeste aktivnija uloga EU u pregovorima.

“Šansa postoji. Ono što mi je važno da su se EU i komesar File zaista uključili na jedan pravi način i ja očekujem da ćemo u narednom periodu doći do rješenja”, kazao je Lagumdžija.

I lideri SBB i HDZBiH Fahrudin Radončić i Dragan Čović smatraju kako vrijeme nije izgubljeno:

“Na nama je da strpljivo radimo narednih desetak dana i korak po korak dođemo do rješenja”, kazao je Radončić.

“Ja se veselim da smo počeli razgovarati džentlmenski. Ako iskombiniramo ono što nam se nudi kao iskorak ka EU, ne vidim nijedan razlog da to na ekspertnoj razni ne izbrusimo”, dodao je Čović.

Lideri pet stranaka iz Federacije BiH u Budimpeštu su otišli nakon što nisu u Sarajevu u srijedu postigli dogovor o presudi Sejdić-Finci.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG