Dostupni linkovi

Ekonomska saradnja BiH i Srbije u porastu


Mirko Cvetković i Nikola Špirić
Mirko Cvetković i Nikola Špirić
Kako unaprijediti saradnju između Srbije i BiH, prije svega u privredi, ali i kako najefikasnije riješiti otvorena pitanja između dvije zemlje, poput granice, imovine iz bivše zajedničke države, teme su o kojima su u srijedu u Sarajevu govorili predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Špirić je ocijenio da je saradnja dvije zemlje napreduje, što potvrđuju i ekonomski pokazatelji u prvoj polovini ove godine.

„Ako kažemo da je Srbija drugi investitor u BiH, ako kažemo da je pokrivenost izvoza uvozom 70 posto i ako je pristup da rješavamo od manje složenih ka složenijim stvarima, to je znak da bez postignutog progresa ne bismo mogli govoriti ni o ovim rezultatima. Nema mnogo pitanja koja opterećuju naše odnose, izuzev virtuelnih pitanja koja su strogo politička pitanja,“
kazao je Špirić.

Izrazivši zadovoljstvo što su kontakti zvaničnika dvije zemlje u posljednja dva mjeseca znatno intenzivirani, Cvetković je iskoristio da potcrta koliko su ove dvije zemlje važni ekonomski pratneri.

„Identičan bazični privredni sistem, imate identičan jezik i imate identičnu budućnost, odnosno želju da se uđe u Evropsku uniju. To su tako krupne sličnosti koje se ne mogu zanemariti prilikom donošenja odluka o saradnji između privrednika dve zemlje,“
zaključio je Cvetković.

Šansa je ujediniti proizvodnju

Nakon susreta zvaničnika dvije zemlje otpočeo je poslovni forum na koji su stigli predstavnici 30-tak kompanija iz Srbije. Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević napomenuo je kako su zvaničnici dvije zemlje u posljednjih nekoliko mjeseci dogovorili niz sporazuma koji bi trebali olakšati privrednu saradnju, te naglasio kako su, kada je privreda u pitanju, BiH i Srbija upućene jedna na drugu.

„Srbija se, prema našim pokazateljima, nalazi na trećem mjestu najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH gledajući izvoz u 2009. godini, a na drugom mjestu posmatrajući uvoz u istoj toj godini - pokrivenost uvoza izvozom je povećana,“
kaže Poljašević.

BiH u Srbiju najviše izvozi sirovine, a iz Srbije uvozi prehrambene proizvode i proizvode iz metalne industrije. No, šansa je ujediniti proizvodnju i zajedno nastupiti na trećim tržištima kaže potpredsjednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović.

„BiH je zemlja u koju najviše izvozimo. Mi želimo da pomognemo i preduzećima u BiH da više izvoze u Srbiju. Privredne komore poseduju svoje instrumente da utiču na vlade i da predlažu kako da se prevaziđu određeni problemi,“
navodi Vesović.

Pored industrijske saradnje, strateški je važna i saradnja u oblasti drvne industrije, energetike i građevinarstva, čemu će se u narednom periodu posvetiti posebna pažnja, poručuju privrednici.
XS
SM
MD
LG