Dostupni linkovi

Vjerski lideri Srednjebosanskog kantona: Bunt socijalno, a ne nacionalno pitanje


Sastanak lokalnih čelnika sa vjerskim liderima u Srednjebosanskom kantonu
Sastanak lokalnih čelnika sa vjerskim liderima u Srednjebosanskom kantonu
Nakon višednevnih prosvjeda građana pred zgradom Vlade Kantona Središnja Bosna, koji traže ostavku premijera i njegovih ministara, kao i svih vijećnika u općinskim vijećima, u četvrtak su se o ovom problemu očitovali i predstavnici vjerskih zajednica u općini Travnik.

Sa ministrima u Vladi Kantona i premijerom, o socijalnom buntu razgovarali su travnički muftija Nusret Avdibegović, Mato Zovkić, župnik travničke župe Svetog Ivana Krstitelja, te travnički paroh pravoslavne crkve Goran Živković.

U ime vjerskih predstavnika novinarima se obratio travnički muftija Nusret Avdibegović:

„Podržavamo ljude da mirno, na demokratski način iskažu svoj osjećaj, svoju nepravdu i želju da se ovo društvo učini još boljim za sve građane. No kazali smo danas da je Srednjobosanski kanton pokazao jednu stabilnost, i posebno mi, vjerski predstavnici, ponosni smo što nije poljuljalo ni etničke ni međunacionalne odnose. Znači ovdje se radi o socijalnom i ekonomskom, a ne o nacionalnom i političkom pitanju.“

Tahir Lendo, premijer Vlade Kantona Središnja Bosna, kratko je izjavio:

„Razmijenili smo informacije o stanju u Kantonu, nastalu u vezi sa zadnjim dešavanjima i došli do određenih, međusobnih dogovora u smislu daljeg rada i daljeg ostvarenja onoga što je cilj sviju - smirenje i normalizacija rada u ovom kantonu.“

U Travniku kao i u Bugojnu formirani su građanski forumi od prosvjednika koji vode aktivnosti na smjeni vlasti, koju bi trebali zamijeniti mladi, obrazovani, nekorumpirani i nestranački kadrovi. Hoće li se to i realizirati, ostaje da vidimo.
  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG