Dostupni linkovi

Sastanak šefova diplomatije EU: Šansa za BiH


Federika Mogerini i Johanes Han
Federika Mogerini i Johanes Han

Ministri vanjskih poslova EU trebalo bi da usvoje inicijativu kojom se Bosna i Hercegovina nakon godina zastoja pokreće sa mrtve tačke i započinje svoj evropski put, najprije početkom provedbe SSP, a potom i socio-ekonomskim reformama.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini i evropski komesar za politiku susjedstva Johanes Han izvijestiće kolege o ishodu nedavne posjete zemlji, te se očekuje da do sada njemačko-britansku inicijativu usvoje kao prijedlog EU. Snižavanja kriterija neće biti, ponovio je Han, ali će biti preraspodjela prioriteta.

„Implementacija može ići korak po korak, a povezana je s ispunjenjem određenih uslova, koji će opet usloviti i finansijsku pomoć. Ta pomoć je u značajnom iznosu i biće distribuirana godinu za godinu. Radi se o iznosu od 800 miliona eura čija je osnova budžet od šest milijardi. I mislim da međunarodna zajednica može za to nešto i tražiti.“

Treba iskoristiti postojeći momentum na bh. političkoj sceni, te bi se ukoliko bude iskazano dovoljno napora, nova vlast u svom mandatu mogla pohvaliti da je kandidirala BiH za članstvo, kazala je ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić. Veliki korak je aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što će biti uslovljeno pisanim pristankom bh. političara na reforme. Pusić je navela i na čemu će insistirati Hrvatska.

„Da se kao jedan od ključnih kriterija tretira provedba ugovora o rastu i zapošljavanju. To smatramo da je neobično važno i ne mogu se očekivati politički rezultati bez – da tako kažem – onog temeljnog kruha kojeg ljudi moraju imati, moraju imati načina da ga zarade i da od nečeg žive.“

Ukoliko se ispune ovi uslovi, navode zvaničnici, BiH će se naći na sigurnim tračnicama u mnogo aspekata od stabiliziranja institucija pa do efikasnosti odlučivanja.

XS
SM
MD
LG