Dostupni linkovi

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o Belorusiji u sredu


Beloruske vlasti optužene su za preusmeravanje komercijalnog leta Atina-Viljnus ka Minsku kako bi uhapsile disidenta Romana Protaševiča (na slici), 26-godišnjeg opozicionog novinara koji je bio u avionu
Beloruske vlasti optužene su za preusmeravanje komercijalnog leta Atina-Viljnus ka Minsku kako bi uhapsile disidenta Romana Protaševiča (na slici), 26-godišnjeg opozicionog novinara koji je bio u avionu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u sredu hitan nezvanični sastanak o Belorusiji, koja je optužena da je preusmerila evropski putnički avion kako bi uhapsila beloruskog opozicionara na njemu, saznaje se iz diplomatskih izvora, prenosi AFP.

"Održaćemo sastanak sutra, u sredu", rekao je za Frans pres jedan diplomata, što su potvrdila još dva diplomatska izvora.

Sastanak će se održati virtuelno na zahtev Francuske, Iske i Estonije, navele su diplomate.

Beloruske vlasti optužene su za preusmeravanje komercijalnog leta Atina-Viljnus ka Minsku kako bi uhapsile disidenta Romana Protaševiča, 26-godišnjeg opozicionog novinara koji je bio u avionu.

To je izazvalo kritike međunarodne zajednice, a EU je odlučila da zatvori svoj vazdušni prostor beloruskim avionima kako bi kaznila režim predsednika Aleksandra Lukašenka.


Belorusija je pozvala nekoliko međunarodnih organizacija da dođu i utvrde "okolnosti" preusmeravanja tog aviona. Odeljenje nadležno za vazdušni saobraćaj pri Ministarstvu saobraćaja saopštilo je da je uputilo poziv predstavnicima Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj, Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva, kao i vlasti SAD i Evropske unije.

U međuvremenu Ukrajina je objavila da će od srede (26. maja) zabraniti letove na relaciji sa Belorusijom. Nemačka kompanija Lufthansa objavila je takođe da obustavlja letove preko Belorusije.

Prinudno sletanje putničkog aviona na zahtev vlasti Belorusije generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je državnom otmicom. On je pozvao na pokretanje hitne međunarodne istrage, a vlasti Belorusije pozvao je da odmah oslobode novinara Romana Protaševiča.

"To je državna otmica i pokazuje kako vlasti u Minsku napadaju osnovna demokratska prava i suzbijaju slobodu govora i nezavisnost medija", istakao je Stoltenberg.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) osudio je potez Belorusije da presretne putnički avion i uhapsi novinara Romana Prataševiča i njegovu devojku. Bajden je zatražio od svojih savetnika da mu predstave opcije da bi odgovorni snosili posledice.

XS
SM
MD
LG