Dostupni linkovi

Sastanak na slepo s knjigom


Na nesvakidašnji susret poziva jedna novosadska knjižara ljubitelje knjige: upoznavanje na slepo sa knjigom. Iako ose vaj vid sastanka u glavnom primenjuje među ljudima, u ovoj knjižari tvrde da ovakav randevu isto može da bude vrlo uzbudljiv.

Isčekivanja, trema i znatiželja – ovako bismo mogli opisati susret sa nepoznatom osobom sa kojom se prvi put susrećemo u nadi da će ona biti ta prava na koju smo čekali. Sastanak na slepo ili blajnd dejt je poznati vid upoznavanja i danas.

Novosadska knjižara „Serendipiti“ osmislila je akciju koja, prema tvrdnji saradnika ove knjižare, isto je toliko uzbudljiva i interesantna koliko i prvi susret sa nepoznatom osobom. Ovaj put, međutim, akteri dejta su kupac i knjiga.

U jednoj korpi stoje upakovane knjige sa kratkim porukama koje mogu navesti kupca da otkrije ili da nasluti koji se naslov krije ispod omota, objašnjava suštinu akcije urednica u knjižari, Tatjana Vehovec.

„Ljudi često izađu iz knjižare praznih ruku sa razočaranjem jer nisu našli odgovarajući naslov. Shvatila sam da smo kao civilizacija postali preopterećeni dizajnom i da onu staru mudrost da ne ocenjuj knjigu po koricama ipak ne primenjujemo, i sve to utiče na nas i te isfrizirane korice utiču na nas. I onda sam se setila ove akcije, da mi lepo sakrijemo sve te remetilačke faktore“, objašnjava ona.

Ona tvrdi da je akcija više nego uspešna, čak je i proširena na internet. Porudžbine stižu izcele Vojvodine, pa čak i iz Beograda.

Kako se to obično dešava, susret sa nepoznatom osobom predlažu prijatelji, poznanici. Tako se to dešava i u okviru ove akcije. Agneš Ćurčić Asodi dobila je knjigu od svog prijatelja.

„Knjigu iz ove akcije dobila sam od mog prijatelja. Zapravo, ja nisam stigla da odem do knjižare, pa sam napisala kao status na jednoj društvenoj mreži kako bih volela da imam sastanak na slepo sa jednom knjigom. Moj drug je na kraju uzeo jednu, ali mu se nije dopao naslov. Tako je on meni poklonio tu knjigu. Mislim da je ova akcija jako interesantna i pokazuje koliko je malo potrebno da ljubitelje knjige motivišete“, priča naša sagovornica.
XS
SM
MD
LG