Dostupni linkovi

Ankara: Lideri BiH, Turske i Srbije za političku i ekonomsku stabilnost


Samit u Ankari, 15. maj 2013.
Samit u Ankari, 15. maj 2013.
U Ankari je u srijedu usaglašena Deklaracija Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije, a predsjednici tri države su podržali reformske procese koji će rezultovati integracijom u Evropsku uniju.

U zajedničkoj Deklaraciji naglašena je uloga trilateralnih sastanaka kao intitucionalnog okvira regionalne saradnje, s naglaskom na saradnju u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke, energije, infrastrukture, transporta, sporta, turizma i borbe protiv terorizma i svih oblika ekstremizma.

Abdulah Gul, predsjednik Turske, podsjećajući na "mračnu prošlost regije", rekao je kako je prošlo dugo vremena od tih događaja i da je nakon njih u regiji došlo do značajnog napretka i pozitivnih pomaka. Prema njegovim riječima, većina lidera koji su došli na čelo balkanskih zemalja su pokazali vizionarski pristup suočavanja s nemilim događajima iz prošlosti i ostavljanja tih događaja iza sebe.

On je zaključio da su na taj način otvorena vrata svijesti i razumijevanja okrenutih budućnosti, a ne prošlosti.

“Srbija je u tom smislu pokazala veliku hrabrost, iskrenost i odlučnost”, kazao je Gul, izražavajući zadovoljstvo zbog odlučnosti Srbije da se kreće u smjeru suočavanja s događajima iz prošlosti.
Trilateralni sastanak u Ankari, 15. maj 2013.
Trilateralni sastanak u Ankari, 15. maj 2013.

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije rekao je da je bez zajedničkog nastupa mnogih privrednih subjekata sa prostora bivše Jugoslavije teško stići na velika tržišta.

“Mi svi nismo uspeli da razvijemo tehnologiju da možemo sami da proizvodimo. Svako je razvijao ono što je i pre radio u bivšoj Jugoslaviji, tako da bismo mi i sada imali dobar zajednički proizvod, ali vrlo teško da postignemo to da svako ima svoj proizvod za svako tržište. Dakle, potrebno je da se neko usudi da razgovara sa nama u vreme kada mi sami između sebe nismo razgovarali. Ideja je bila turska, Srbija je prihvatila, Bosna i Hercegovina je evo danas potpuno otvoreno i iskreno u toj ideji da Bosna i Hercegovina, Srbija i Turska sarađuju, kako bi, ja mislim, prvenstveno građani Bosne i Hercegovine i Srbije živeli bolje”, kazao je Nikolić.

U Deklaraciji se navodi da će sljedeći trilateralni sastanak biti održan 2014. godine u Sarajevu, a pozdravljena je saradnja ministara ekonomije tri zemlje koji su u utorak potpisali Protokol o formiranju trojnog komiteta za ekonomsku saradnju.

„Predsjednik Gul je jasno rekao da smo u posljednje vrijeme napredovali i to jeste najveći uspjeh, po našem mišljenju, ovoga što se stalno susrećemo. Podsjetiću, od prvog trilateralnog susreta prije skoro tri godine, oko kojeg su se pravile određene kontroverze, došli smo danas do susreta kada istinski kao prijatelji razgovaramo o svim otvorenim pitanjima. Razmijenili smo mišljenja o političkom stanju i konstatovali da su odnosi između tri zemlje, politički gledano, na vrlo visokom nivou, i da imamo prostora da ih još popravljamo. Naravno, razgovarali smo i o tome, što je možda najvažnije, a to su ekonomski odnosi između tri zemlje. Moramo konstatovati da oni baš ne prate političke odnose i da tu ima mnogo više prostora za saradnju“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Predsjednici su u zajedničkoj deklaraciji pozdravili preporuku Evropske komisije od 22. aprila, u kojoj se nakon sporazuma Beograda s Prištinom preporučuje početak pregovora Srbije za članstvo u EU-u. Sastanak predsjednika Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske u Ankari treći je trilateralni susret. Prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu.
XS
SM
MD
LG