Dostupni linkovi

G7 prijeti novim sankcijama Rusiji, Hollande domaćin i Obami i Putinu


Belgium -- Leaders pose for a family photo at the G7 summit in Brussels, June 5, 2014
Grupa sedam najrazvijenih država svijeta upozorila je Rusiju na mogućnost novih, jačih sankcija, ako, kako se navodi u zajedničkoj izjavi, “nastavi narušavati“ ukrajinski suverenitet.

Na samitu u Brisleu, lideri G7 upozorili su Putina da Rusija mora prestati s destabilizacijom Ukrajine ili će se suočiti s novim sankcijama.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Moskvu na suradnju s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Obama je na konferenciji za novinare s britanskim premijerom Davidom Cameronom rekao da je inauguracija Porošenka prilika koju Rusija treba iskoristiti.

Britanski premijer je ponovio da ruska “destabilizacija Ukrajine mora prestati".

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je na zavranaju dvodnevnog samita istaknuo: "G7 je jedinstvena u podršci Ukrajini, ekonomski i politički”.

Ova poruka će biti prenesena i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na marginama komemoracije u povodu 70-te obljetnice iskrcavanja saveznika u Normandiju koja se u održava 6. juna u Francuskoj.

Ovo je bio prvi samit G7 nakon izbijanja ukrajinske krize.

Iz Brisela je i u srijedu uvečer bilo poručeno da su „spremni da intenziviraju ciljane sankcije“ protiv Rusije koja će platiti cijenu ukoliko situcija u Ukrajini eskalira „van kontrole„.

Najrazvijenije zemlje svijeta u zajedničkom saopštenju još jednom su ponovile: „Ilegalna ruska aneksija Krima i akcije koje destabiliziju istok Ukrajine neprihvatljive su i moraju se zaustaviti.Te akcije krše funadmentale principe međunarodnog prava i moraju zabrinjavati sve nacije“.

G7 traži od Rusije da prizna rezulatat nedavnih predsjedničkih izbora u Ukrajini, u potpunosti povuke svoje trupe sa granice i prekine slati oružje militantima u Ukrajini.

Nakon zajedničke radne večere, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je zaključak da se ne može dozvoliti dalje pogoršanje situacije u Ukrajini, gdje se stanje posljenjih dana naglo pogoršava:

„Ako nema napretka po pitanjima koja treba riješiti, postoji mogućnost uvođenja treće faze sankcija i ta opcija je na stolu, jer ne možemo dozvoliti dalju destabilizaciju u Ukrajini“.

Valjda da zvuči uvjerljivije, potvrdio je to isto i istim riječima i francuski predsjednik Francois Hollande.

„Ako ne bude napretka ka rješavnju ovih pitanja tu je mogućnost sakcija, takozavana treća faza je na stolu, jer ne možemo dozvoliti dalju detabilizaciju Ukrajine„ istakao je i Hollande.

Njemačka kancelarka Merkel rekla je da da će do sastanka Evropskog savjeta krejem juna još jednom na terenu biti provjereno ima li napretka.

Rusija je prvobitno trebala da organizuje samit u Sočiju, ali je zbog ukrajinske krize i aneksije ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim, planiran susret otkazan i organizovan u Briselu.

Obama se u četvrtak posebno sastaje sa Hollandom kojem dan uoči obilježavanja Dana D, iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji tokom II Svjetskog rata, u posjetu stiže i Putin.

Putin će takođe u petak prisustvovati 70 -godišnjici važnog istorijskog događaja i susrešće se u četri oka i sa Merkel te britanskim premijerom Davidom Cameronom, ali ne i Obamom.

Merkel je rekla da će Putin dobiti jasnu poruku zapadnih lidera

„Jasno smo stavili do znanja tokom naših razgovora sa budućim ukrajinskim predsjednikom, ali ćemo to učiniti i tokom susreta sa predsjednikom Putinom na marginama komemoracije u Normandiji, da imamo zajedničku poruku baš kako je to G7 činio proteklih mjeseci. Uvjek smo imali usaglašenu poziciju o Ukrajini, a ta pozicija je da je sada važno da Rusija učini sve što je moguće sa svoje strane da bi se stabilizovala situacija i došlo do deeskalacije krize u Ukrajini“, kazala je njemačka kancelarka.

No, sudeći po Putinovom intervjuu francuskoj televiziji uoči dolaska, ruski predsjednik nema namjeru da prihvatiti kritiku Zapada.

Putin za ukrajinsku krizu i dalje nedvojbeno drži odgovornim vlasti u Kijevu koje su po njemu izvele „ oružani puč“ uz podršku EU i SAD .Ameriku je optužio da predovodi najagresivniju i najoštriju politiku u korist svojih interesa, kako je rekao, "godinu za godinom".

Dodao je da ruskih trupa parktično nema nigdje vani a da se američke vojne baze nalaze na sve strane širom svijeta. Putin je potom dodao:

„Problemi između država uvjek postoje, naročito između tako velikih država kao što su Rusija i SAD, uvjek su bili tu. No ipak ja ne mislim da moraju biti gurnuti do nekih esktremnih granica, to u svakom slučaju nije naš izbor. Spreman sam da komuniciram sa svim našim partnerima uključujući i sa predsjednikom Obamom“, izjavio je Putin.

Biće to Putinov prvi susret sa liderima Zapada od ruske intervencije u Ukrajini, pa će osim sa liderima G7, ruski predsjednik biti na istom mjestu sa novoizbarnim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Putin je za francusku TV rekao "da nikoga od njih neće izbjegavati", ali da Porošenko, koji, kako je rekao „još nema krvi na svojim rukama“ mora da bude ozbiljan oko dijaloga sa svim frakcijama na istoku Ukrajine.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG