Dostupni linkovi

CEI: Podrška dobrosusjedskim odnosima i ujedinjenoj Evropi


Ministarski sastanak u Banjaluci, 16. juni 2016.
Ministarski sastanak u Banjaluci, 16. juni 2016.

U Banjaluci je u četvrtak održan sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI).

Osim centralnih tema ministarskog sastanka koji su se ticali regionalne saradnje, migrantske krize i opasnosti od terorizma, na konferenciji Centralnoevropske inicijative razmatran je i akcioni plan za naredne tri godine, a takođe je odlučeno da od naredne godine inicijativom predsjedava Bjelorusija.

Ipak, ova konferencija je poslužila i da se dobije podrška zemalja EU koje su i članice CEI kako bi bila prihvaćena aplikacija Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH koji je domaćin konferencije, istakao je da ova konferencija za Bosnu i Hercegovinu dolazi u važnom trenutku kada u julu očekuje prihvatanje aplikacije za članstvo u EU, za šta Crnadak ističe, imaju podršku zemalja Unije koje su i članice Centralnoevropske inicijative, posebno Italije.

"Podrška zemalja članica EU unutar Centralnoevropske inicijative za nas je od ogromnog značajna i iz tog ugla vidimo ovu konferenciju upravo u ovom trenutku kao veoma značajnu i veoma podsticajnu za nastavak evropskih integracija", rekao je Crnadak.

Crnadak je takođe napomenuo da trenutni politički zastoj oko pitanja popisa i mehanizma koordinacije ne smije biti prepreka na putu ka Evropskoj uniji, te je poručio da je o tim pitanjima neophodno postići konsenzus unutar BiH.

Ministar inostranih poslova italije, Paolo Đentilioni, kazao je da se EU suočava sa velikim izazovima u ovom trenutku, između ostalog, migrantska kriza, problema u odnosima EU članica i pitanja terorizma.

Ipak, Đentilioni je napomenu da treba zadržati povjerenje u opstanak i proširenje EU.

"Evropa će prevazići ove izazove i Italija je posvećena da se preduzmu novi koraci u ovom procesu i da zemlje Zapadnog Balkana ulaskom u Evropsku uniju ostvare jedan veliki cilj i uspjeh Evropske unije", pojasnio je Đentilioni.

Šef makedonske diplomatije, Nikola Poposki, kaže da se u okviru Centralnoevropske inicijative tradicionalno bave infrastrukturom, poslovnim prilikama i boljom povezanošću zemalja članica, jer su to su jako važne stvari za sve građane tih zemalja, ali da je Ipak u ovom trenutku, potrebno raspravljati i o migrantskoj krizi koja je pokazatelj koliko su svi ranjivi u globalnim krizama.

Nikola Poposki i Igor Crnadak, Banjaluka, 16. juni 2016.
Nikola Poposki i Igor Crnadak, Banjaluka, 16. juni 2016.

"Možemo reći da su dramatične poslijedice ovi događaji ostavili po sve nas, ali ako ima išta što se može istaći kao pozitivno iz ove krize to je da je ovo jedan podsjetnik za sve nas koliko smo međusobno zavisni jedni od drugih ovde na evropskom kontinentu a isto tako i u okviru centralnoevropske regije", kaže Poposki.

Vlad Makei, ministar inostranih poslova Bjelorusije koja će od sljedeće godine predsjedavati Centralnoevropskom inicijativom, istakao je da će njegova zemlja nastaviti sa svim inicijativama ove organizacije, te da će raditi na dobrobit svih članica, kao što je to radila Bosna i Hercegovina u ovoj i Makedonija u godini prije.

Na marginama konferencije održan je i niz bilateralnih sastanaka, a između ostalog dogovoreno je da se radi na sporazumu između BiH i Makedonije kojim bi građani obje zemlje prelazili granicu sa ličnim kartama, dok je sa Hrvatskom dogovoreno da se do kraja jula potpiše ugovor o evropskom partnerstvu.

Neophodni daljnji napori

Na ministarskoj konferenciji je iskazana i spremnost da se nastave i pojačaju napori u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u domenu trgovine ljudima i oružjem, kao i svim vidovima korupcije.

Izrazili su i punu predanost dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti, vladavini prava, slobodnoj i tržišnoj ekonomiji, postizanju ljudskih prava i sloboda.

Ministri zemlja članica CEI su u brojnim usvojenim zaključcima, između ostalog, pozdravili napredak zapadnog Balkana u njegovom evropskom pristupnom procesu, naglašavajući da su daljnji napori neophodni na putu približavanju EU.

Uz ministre spoljnih poslova, Italije, Makedonije i Bjelorusije na konferenciji su bili prisutni i ministri Mađarske, Austrije, Bugarske, Srbije, a ostale zemlje članice CEI-a, predstavljali su zamjenici ministara spoljnih poslova i državni sekretari u ministarstvima.

Riječ je o jednom od najvažnijih i najvećih regionalnih skupova ministara spoljnih poslova, kojem su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Jadransko-jonske inicijative i Crnomorske zone ekonomske saradnje (BSEC), a kao poseban gost prisustvovao je i Johanes Han, komesar Evropske unije za politiku susjedstva i proširenje.

Iako je ovo jedan od najvažnijih događaja u Bosni i Hercegovini u ovoj godini, niti jedan od tri javna bh. emitera nije uživo prenosio ovaj događaj, dok su to učinile dvije privatne televizije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG