Dostupni linkovi

Francuski predsednik na udaru kritika


Nicolas Sarkozy

Posle najave francuskih vlasti da će oko 300 nelegalnih romskih naselja u Francuskoj biti raseljeno u naredna tri meseca, francuski predsednik Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy) našao se na udaru kritika.

Neposredan povod odluci francuskih vlasti o raseljavanju Roma je nasilje koje se dogodilo pre desetak dana u jednoj opštini u centralnoj Francuskoj, a najavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bris Hortfe.

Do nasilja je došlo nakon što je jedan policajac ubio romskog mladića koji je bežao od policije. Usledili su neredi, a jedna grupa Roma je napala policijsku stanicu.

Bris Hortfe je rekao da će "gotovo odmah" u Rumuniju i Bugarsku biti proterani svi Romi koji su počinili neko krivično delo.

Uprkos kritikama da ima rasistički stav prema Romima, predsednik Nikolas Sarkozi sazvao je u sredu sednicu vlade na kojoj su razmatrani "problemi koje izazivaju neki" Romi.

Sarkozi je najavio da će odgovorni za nerede biti "strogo kažnjeni" i naredio proterivanje svih nelegalno naseljenih Roma koji u najvećem broju potiču iz

Procenjuje se da u Francuskoj živi oko 400.000 Roma. Poslednjih godina, veliki broj Roma došao je iz balkanskih zemalja, uglavnom iz Rumunije, a većina je to učinila nelegalno.

istočne Evrope.

On se založio za izmenu zakona o imigrantima u cilju ubrzavanja procesa proterivanja što je "u interesu javnog reda". Francuski predsednik je još rekao da su ilegalna romska naselja izvor trgovine i eksploatacije dece i izvor prostitucije.

Predstavnici romske zajednice nisu, kako prenosi agencija AP, bili pozvani na vanrednu sednicu kojoj su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova, ministar pravde i njegov kolega zadužen za imigraciju, kao i najviši policijski zvaničnici.

Vođe romske zajednice u Francuskoj ocenile su da su poruke sa sastanka rasističke i upozorile na ozbiljne posledice ako se ne sasluša i njihova strana.

"Danas smo pred otvaranjem jedne beznadežne stranice u Francuskoj istoriji koja bi na žalost mogla da dovede do novih represija u budućnosti. Francuska se suočava sa velikim problemom rasizma u odnosu na ovu populaciju koja je u velikoj meri diskriminisana", izjavio je advokat Anri Braun na konferenciji za novinare koju su organizovali predstavnici romske zajednice.

Procenjuje se da u Francuskoj živi oko 400.000 Roma. Poslednjih godina, veliki broj Roma došao je iz balkanskih zemalja, uglavnom iz Rumunije, a većina je to učinila nelegalno.

XS
SM
MD
LG