Dostupni linkovi

Sarkozi: Ista osoba odgovorna za napad u školi i na vojnike


Policija na uviđaju ispred jevrejske škole u Tuluzu, mart 2012.
Policija na uviđaju ispred jevrejske škole u Tuluzu, mart 2012.
Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je da iza ubistva četvoro ljudi ispred jevrejske škole u Tuluzu u ponedeljak i nedavnog ubistva vojnika na jugozapadu Francuske stoji isti čovek, i najavio da će u regionu biti sprovedne vanredne mere obezbeđenja.

"Znamo da je ista osoba istim oružjem ubila vojnike, decu i jednog profesora", rekao je Sarkozi posle sastanka u Jelisejskoj palati, kojem je između ostalog prisustvovao premijer Francuske Fransoa Fijon.

Sarkozi je kazao da se još ne znaju motivi "kriminalca" koji je počinio ubistva, ali da, ako se u obzir uzme da je za mete napada uzeo decu i jednog jevrejskog profesora, sve ukazuje da je motiv antisemitizam.

"Taj čin je užasan, i ne može ostati nekažnjen", naglasio je Sarkozi.

Francuski predsednik je kazao da se zna da su među vojnicima koji su prošle nedelje ubijeni u Tuluzu i Montobanu dvojica bila muslimanske veroispovesti, a da je treći bio sa Antila.

"Motive (ubistva) još ne znamo, mada možemo da pretpostavimo da je rasizam i ubilačko ludilo ono što se sa ovim događajima može povezati", rekao je on.

Glavni rabin Francuske Žil Bernhajm, koji je doputovao na mesto tragedije, rekao je kratko da je užasnut i šokiran.

Vlada Izraela je saopštila takođe da je šokirana poslednjim događajem u Francuskoj, dodajući da veruju vlastima u toj zemlji da će provesti punu istragu kako bi se počinioci priveli pravdi i saznao pravi motiv ubistava.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton odala je počast poginulima u Tuluzu, i uporedila ubistvo troje dece i jednog profesora sa stradanjem mladih u Gazi i Siriji.

"Kada pomislimo šta se desilo danas u Tuluzu, kada se setimo događaja od pre godinu dana u Norveškoj, kada znamo šta se dešava u Siriji, Gazi i u različitim delovima sveta, mislimo na mlade i na decu koja ginu", rekla je Eštonova u Briselu.

Nepoznata osoba u ponedeljak ujutro je otvorila vatru ispred jevrejske srednje škole u Tuluzu i ubila četiri osobe, među kojima troje dece uzrasta tri, šest i deset godina i jednog profesora.

U napadu je teško ranjen i jedan 17-godišnji momak. Ista osoba je u poslednjih osam dana ubila trojicu vojnika u Tuluzu i u obližnjem gradu Montobanu.
XS
SM
MD
LG