Dostupni linkovi

Sarkastični tender za dirigenta: Potrebni leptir mašna i prutić


Deo sarkastičnog tendera
Deo sarkastičnog tendera
Ukazujući na apsurdnost novog Zakona o javnim nabavkama, koji nalaže sprovođenje istih pravila i u slučaju angažovanja umetnika, Beogradska filharmonija objavila je sarkastični tender za izbor dirigenta, na koji se možete javiti ukoliko imate tamno odelo, leptir mašnu i prutić koji će vam poslužiti kao dirigentska palica. U odsustvu interesovanja države za kulturu, ovo ostaje gotovo jedini način umetnika da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju.

Poštujući slovo novog Zakon o javnim nabavkama, Beogradska filharmonija i njen direktor Ivan Tasovac krenuli su u potragu za dirigentom za koncertno izvođenje prvih, trećih i četvrtih stavova simfonija Bramsa. Druge stavove ubuduće neće izvoditi jer su, kako navode, i inače uglavnom spori i dosadni. Na tenderu mogu učestvovati oni koji ispunjavaju sledeće uslove.

- osobe treba da budu prijatne spoljašnjosti, i da imaju u ličnom vlasništvu tamno odelo, belu košulju i crnu leptir-mašnu.

- poželjno je ali nije od presudne važnosti da poseduju svoju ličnu dirigentsku palicu (prutić ili motkicu slične dužine i obima). Zainteresovani moraju dostaviti potvrdu dva svedoka da imaju iskustvo u vezivanju pertli na tamnim cipelama (ponude nosilaca mokasina se neće razmatrati).

- osobe moraju biti punoletne, a Beogradska filhamonija će, kao znak podrške Ministarstvu kulture, pokrenuti pregovore s Institutom za mentalno zdravlje kako bi se stekli uslovi da tenderska komisija dobije svoje stalne prostorije u Palmotićevoj ulici.

Tender je odmah izazvao veliko interesovanje.

“Ja ću se svakako prijaviti, sve ću da pribavim, samo da prođem tender”, kaže za RSE direktorka Bitef teatra Jelena Kajgo.

Koliko se kandidata do sada prijavilo i druge detalje nismo uspeli da saznamo jer se u Beogradskoj filharmoniji strogo pridržavaju propisa.

“U skladu sa zdravim razumom, Beogradska filharmonija neće komentarisati tender do okončanja tenderske procedure”, rekla nam je menadžerka Filharmonije Nevena Šinka.

Mali bužet, apsurdne nabavke

A sada ozbiljno – ovim ironičnim potezom, Filharmonija je samo još jedna u nizu insitutcija kulture koja ukazuje na apsurd i besmislenost novog Zakona o javnim nabavkama. Primenjen u toj oblasti, podrazumeva obavezu da putem tendera ustanove kulture nabavljaju sve što im je potrebno, od dugmadi za kostime do reditelja ili gore spomenutog dirigenta. Veliki broj pozorišta i drugih institucija pokrenuli su inicijativu da se njihove aktivnosti izuzmu iz primene Zakona, pa je resorni ministar Bratislav Petković na koncu poručio da će tako i biti.
Jedan od koncerta Beogradske filharmonije
Jedan od koncerta Beogradske filharmonije

No, kako podvlače umetnici, sama ideja da se ovaj Zakon odnosi i na njih jeste logičan nastavak dosadašnjeg odnosa države prema kulturi.

“Dakle, mali i neizvesan budžet, a sa druge strane javne nabavke koje, em ne možete vremenski da sprovedete, em su apsurdne. Morate autorski angažovati umetnike tako što će o tome ko će režirati predstavu ili čiji komad odlučivati tenderska komisija u kojoj sede ljudi koji zaista ne znaju kako funkcioniše pozorište. To bi bilo kao kada bi mene neko stavio u komisiju u Intitutu Vinča”, upozorava Jelena Kajgo.

Ovo nije prvi put da u reakciji na rešenja i odluke vlasti ne preostaje ništa drugo do sarkazam. Tako se, kada je Vlada Srbije na inicijativu ministra policije Ivice Dačića na ekspresnoj telefonskoj sednici smenila direktora Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića samo zato što je podržao crnogorskog kolegu pisca Andreja Nikolaidisa koji je bio izložen linču zbog teksta “Šta je ostalo od velike Srbije”, na društvenim mrežama pojavio konkurs za upražnjeno mesto, koje raspisuje “ministarstvo unutrašnjih poslova sa mandatom - dok ne progovori.“

Teatrolog Jovan Ćirilov, koji se oštro usprotivio primeni novog Zakona o javnim nabavkama, pozdravlja duhovit odgovor Beogradske filhamonije.

“Satira je jedno od sredstava umetnosti oduvek i radujem se da su ljudi, i u teškim vremenima, u stanju da se našale, a da ubodu u tačku. Moramo da se borimo što možemo više”, rekao je Ćirilov.

Nije ostalo još puno vremena - uz malo sreće, tamno odelo, leptir mašnu i prutić, mogli bi smo dirigovati Beogradskom filharmonijom u izvođenju simfonija Bramsa. Naravno, samo onih koje nisu mnogo dosadne.
XS
SM
MD
LG